24. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Volodymyr Zelensky - Wikipedia 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal výnos o zavedení sankcií voči 12 ruským firmám vrátane niektorých médií, ktorých webové stránky boli na území Ukrajiny zablokované. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento krok Ukrajiny označil za "zadusenie slobody slova". V pondelok o tom informovali portál Meduza.io a agentúra RIA Novosti.
Ukrajinské sankcie sa dotkli napríklad ruskej firmy Rostelekom, ruských novín Vedomosti, Moskovskij komsomolec a Zavtra. Sankcie sa okrem toho postihli i portály Anna News, PolitEkspert a Narodnyje novosti. Tie patria do mediálnej skupiny ruského miliardára Jevgenija Prigožina, ktorý je blízky Kremľu i samotnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. píše Meduza.io.
"Je to ďalší krok v súvislosti s blokovaním akýchkoľvek tokov informácií, ktoré sa týkajú našej krajiny a médií. Je to ďalší krok na ceste k fakticky istému zaduseniu slobody slova na Ukrajine a vyčisteniu informačného poľa krajiny od nevyhovujúcich a nepohodlných informačných tokov," uviedol Peskov v súvislosti s rozhodnutím Ukrajiny zaviesť ďalšie sankcie voči niektorým ruským médiám.
V posledných mesiacoch totiž Ukrajina zaviedla sankcie voči niekoľkým ruským médiám i proti niekoľkým súkromným a štátnym firmám, ako napríklad banke Sberbank, leteckej spoločnosti Aeroflot či najväčšiemu ruskému nákupnému portálu Wildberries a jeho zakladateľke - najbohatšej žene Ruska Taťjane Bakaľčukovej.



Dozens of protesters entered the ITN building in London. (Carl Nasman/Twitter)

Do sídla britskej televíznej a produkčnej spoločnosti Independent Television News (ITN) vnikli v pondelok demonštranti, ktorí nesúhlasia s očkovaním a opatreniami vlády na zastavenie šírenia nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA.
Účastníci protestu po demonštrácii proti očkovaniu v uliciach Londýna vnikli do budovy ITN vo štvrti Camden. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť desiatky ľudí, ktorí sa pokúšali z recepcie dostať ďalej do budovy. V tomto úsilí im bránilo niekoľko policajtov.
Ďalší muži zákona sa zhromaždili pred budovou, aby zabránili ďalším nespokojným občanom vniknúť do jej priestorov.
Hovorca ITN povedal, že novinárom, ktorí pre spoločnosť pracujú, bolo povedané, aby v záujme zachovania vlastnej bezpečnosti nevychádzali z budovy. To podľa neho spôsobilo, že žurnalisti neboli schopní vykonávať svoju prácu v teréne.
Na sociálnej sieti Twitter sa objavilo aj video, v ktorom antivaxeri kričali pejoratívne výrazy na známeho britského televízneho novinára Jona Snowa.
Podľa londýnskej metropolitnej polície sa situáciu v sídle ITN napokon podarilo dostať pod kontrolu.
Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že podobný incident sa odohral aj 9. augusta, keď sa dav údajne zložený z odporcov očkovania pokúsil vniknúť do starého sídla televíznej a rozhlasovej verejnoprávnej spoločnosti BBC v západnom Londýne. V týchto priestoroch sa v súčasnosti nakrúca talkshow televízie ITV, ktorá patrí do portfólia ITN. Okrem toho spoločnosť Independent Television News prevádzkuje aj stanice Channel 4 a Channel 5.

Copyright © TASR 2021



Phil Valentine, conservative radio host and vaccine skeptic, dies of  COVID-19 - CBS News 

Konzervatívny rozhlasový moderátor Phil Valentine z amerického štátu Tennessee, ktorý bol až donedávna skeptický voči očkovaniu proti koronavírusu, skonal vo veku 61 rokov na následky ochorenia COVID-19.
Valentine bol spočiatku odporcom vakcinácie. Neskôr však mal pozitívny test na COVID-19, museli ho hospitalizovať a zmenil názor. Krátko pred prevozom do nemocnice dokonca poslucháčom odporučil očkovanie. Tvrdil, že on sám sa rozhodol nezaočkovať, pretože si myslel, že na ochorenie COVID-19 pravdepodobne nezomrie. Stal sa však opak.
Po prevoze na jednotku intenzívnej starostlivosti Mark Valentine uviedol, že jeho brat Phil ľutuje, že „nebol hlasnejším zástancom očkovania“. „Viem, že keby teraz mohol prehovoriť, povedal by: ´Choďte sa zaočkovať. Nechajte tak politiku a všetky konšpiračné teórie´,“ povedal Mark Valentine.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.