23. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nextech | Prečo Facebook mení svoj názov a čo znamená Meta? 
 Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje sociálnu sieť Facebook, v pondelok uviedla, že bude verejne zdieľať viac údajov o zacielení politických reklám zo strany ich inzerentov. Meta spresnila, že do svojej databázy s názvom "Facebook Open Research and Transparency" zahrnie podrobné informácie o zacielení príspevkov, ktoré majú charakter politického marketingu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.
"Ide nám o to, aby sme sa pozreli na stratégiu inzerentov, o čo sa pokúšali," povedal Jeff King, viceprezident pre obchodnú integritu spoločnosti Meta.
Facebook už roky čelí tlaku, aby zabezpečil transparentnosť v oblasti cielenej reklamy na svojich platformách, najmä v súvislosti s predvolebnými kampaňami. V roku 2018 sociálna sieť spustila verejnú knižnicu reklám (Ad Library). Odborníci však tento nástroj kritizovali, pretože neposkytoval dostatok podrobných údajov o zacielení politickej reklamy.
Meta v pondelok uviedla, že vylepšená knižnica reklám čoskoro zobrazí súhrn informácií o zacielení reklamných príspevkov, ktoré sa zobrazujú užívateľom na ich zariadeniach pri prezeraní Facebooku.
"Knižnica reklám môže napríklad ukázať, že za uplynulých 30 dní sa na stránke zobrazilo 2000 reklám o sociálnych problémoch, voľbách alebo o politike a že 40 percent výdavkov (zadávateľov) bolo zameraných (napríklad) na ľudí, ktorí žijú v Pensylvánii, respektíve na ľudí, ktorí sa zaujímajú o politiku," spresnila firma Meta v príspevku na oficiálnom blogu.
Meta uviedla, že rozšírené informácie v jej knižnici za začnú zobrazovať v júli. Pre overených výskumníkov budú údaje k dispozícii koncom mája a budú zobrazovať informácie od augusta 2020.


Matovič: Bojovať proti pomoci rodinám je galaktická hlúposť

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) mal na nedeľnej (22. 5.) koaličnej rade navrhnúť zmeny pri politických diskusných reláciách tak, aby sa zastúpenie v nich určovalo podľa toho, či strany prešli parlamentnými voľbami. Opozičný Hlas-SD zámer kritizuje a hovorí o cenzúre médií. Koaliční partneri Matovičov zámer zrejme nepodporia.
"V snahe zabetónovať sa pri moci sa Igor Matovič rozhodol ísť cez mŕtvoly," vyhlásil líder Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Podotkol, že nominanti OĽANO vrátane ministra financií odchádzajú z diskusií ako "zbití psi". Matoviča označil za ohrozenie základných pravidiel demokracie, ústavných práv občanov a elementárnych zásad právneho a sociálneho štátu. "Kým tento človek bude sedieť vo vláde, Slovensko nemá šancu na zmenu k lepšiemu," uzavrel Pellegrini.
Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová nechcela vynášať z rokovaní koalície. Vzhľadom na medializovanie informácie pre TASR uviedla, že minister nemá na takýto zámer súhlas koaličných partnerov a SaS to nepodporí. S návrhom nesúhlasí ani strana Za ľudí, pre TASR to potvrdil jej podpredseda Juraj Šeliga.
 Váš prehliadač je aktuálny
Najväčší internetový server na zdieľanie videosúborov, YouTube, zo svojej webstránky stiahol viac ako 70.000 videí a 9000 kanálov súvisiacich s vojnou na Ukrajine za porušovanie pravidiel obsahu. Odstránil aj videá, v ktorých sa ruská invázia označovala za "oslobodzovaciu operáciu". TASR správu prevzala z denníka The Guardian.
Platforma YouTube sa v Rusku teší veľkej popularite, kde na rozdiel od svojich iných amerických náprotivkov nebola zakázaná. Rusko jej fungovanie nepozastavilo ani po tom, čo zakročila proti prokremeľskému obsahu, ktorý porušoval jej pravidlá – popieranie či zľahčovanie invázie.
YouTube po začiatku vojny na Ukrajine celosvetovo zablokoval prístup na všetky kanály spájané s ruskými médiami financovanými štátom, ako aj niekoľko ďalších kanálov vrátane účtu prokremeľského novinára Vladimira Soloviova.
Spravodajský kanál YouTube, ktorý pokrýva udalosti na Ukrajine, však má len z tejto krajiny viac ako 40 miliónov videní. "Našou najdôležitejšou úlohou je zabezpečiť, aby ľudia, ktorí hľadajú informácie, našli presné, kvalitné a overené údaje," povedal vedúci produktového oddelenia Neal Mohan.
Hoci YouTube neposkytol podrobnosti o videách a kanáloch, ktoré boli z jeho webstránky odstránené, Mohan vysvetlil, že väčšina z nich obsahovala ruskú propagandu.
V Rusku má YouTube viac ako 90 miliónov používateľov. Podľa Mohana je dôležité, aby platforma v tejto krajine naďalej fungovala, lebo "je miestom, kde môžu ruskí občania získať necenzurované informácie o dianí na Ukrajine"
.

                                   

Copyright  © TASR 2022