3. 12. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza






Bývalý štátny úradník Ivan Beňačka., ktorý vypovedal v utorok ako svedok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, si nespomína na skutočného záujemcu o kúpu Markízy v čase urovnávania sporu s Gamatexom. Hrozbu prechodu licencie vylúčil. Svedok mal koncom 90. rokov kúpiť podiel Sylvie Klaus-Volzovej v televízii.
„Tam bolo kopu iných vysoko postavených záujemcov, len bol jeden problém, všetci to chceli zadarmo,“ uviedol svedok. Tvrdil, že investori sa začali spätne ozývať, až sa Markíza ohodnotila. Na skutočného záujemcu, ktorý by mal o televíziu záujem, si nespomína. Neodpovedal ani viaceré otázky o prevode podielu Klaus-Volzovej.
Obhajoba dlhodobo tvrdí, že suma 80 miliónov korún plus dodatočných 30 nebola skutočnou cenou televízie. Preto sa mali vymyslieť sporné zmenky. Dokazovať to má podľa obžalovaného Mariana K. existencia investorov, ktorí za ňu v tom čase ponúkali stovky miliónov korún.
Spôsob, akým sa spor vyrovná, a to zmenky, mal podľa Mariana K. a Pavla R. vymyslieť neskôr zavraždený advokát Ernest Valko. S tým bol svedok Ivan B. podľa vlastných slov dobrý kamarát, avšak na podobnú skutočnosť si nespomína. Neskôr dodal, že sa o takýchto veciach s Valkom nerozprával. Valkova vdova Oľga má vypovedať na súde v stredu.
Ivan B. tiež počas výpovede uviedol, že sa poznal aj so zavraždeným mafiánom Petrom Čongrádym. Mariana K. označil v spore ako jeho „dvojku“. Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic sa pýtal, ako to myslel, na čo svedok uviedol: „Podľa toho, aké bolo rozvrstvenie sýkorovcov, tak bol dvojka.“
Ivan B. bol v minulosti súdený za vydieranie aj Mariana K., od ktorého chcel päť miliónov korún. Tie Marian K. podľa vlastných slov zaplatil. Na otázku, či bol za tento skutok odsúdený, poprípade či je stále stíhaný, odmietol svedok odpovedať a odkazoval na radu svojho právnika.
Pojednávanie po výsluchu svedka pokračuje čítaním listín.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.




Copyright © TASR 2019