21. 9. 2016

Zomrel Curtis Hanson

Zomrel Curtis Hanson

Vo veku 71 rokov zomrel v utorok večer vo svojom hollywoodskom dome americký filmový režisér, scenárista a producent Curtis Hanson. Informovala o tom losangeleská polícia. Držiteľ Oscara za scenár k trileru L.A. - Prísne tajné podľa časopisu Variety žil v posledných rokoch v ústraní kvôli Alzheimerovej chorobe.
Hanson začínal ako fotograf a nezávislý autor článkov o Hollywoode a redaktor časopisu Cinema. K filmu sa dostal cez Faye Dunawayovú. Pomohla mu potom, čo bol autorom fotografií, ktoré americkej herečke pomohli k prelomové úlohu v snímke Bonnie a Clyde z roku 1967.
Hanson vytvoril úspešné filmy ako 8. míľa s Eminemom a Kim Basingerovou, Divoká rieka s Meryl Streep a Kevinom Baconom, Okno zo spálne so Stevom Guttenbergom, Ruka na kolíske či snímku Skvelí chlapci, v ktorom hrali Michael Douglas a Tobey Maguire.
"Bol to ohromný chlapík, ktorý robil ohromný filmy," povedal o zosnulom americký režisér Joe Dante, autor napríklad komediálneho hororu Gremlins alebo seriálu Kriminálka New York.

Copyright © ČTK 2016