28. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Britský rukojemník John Cantlie, ktorého zadržiava organizácia Islamský štát (IS), sa zrejme nachádza v severosýrskom meste Kobané, o ktoré zvádzajú tuhé boje islamisti a Kurdi. Vyplýva to z ďalšieho propagandistického videa zverejneného v pondelok na internete, ktoré 43-ročného novinára zachytáva v bojmi zničenom meste ležiacom v bezprostrednej blízkosti hraníc s Tureckom.
      Vo videu trvajúcom päť minút a 32 sekúnd Cantlie podľa agentúry DPA popiera tvrdenia, že postup bojovníkov IS sa podarilo spomaliť. Tí kontrolujú východné a južné oblasti Kobané a ich víťazstvo je len "otázkou času", hovorí Cantlie.
      V Kobané podľa neho niet už skoro žiadnych kurdských obrancov. Správy západných médií o ťažkých bojoch a vysokých stratách v radoch bojovníkov IS sú nepravdivé, keďže sa zakladajú na tvrdeniach kurdských veliteľov a Bieleho domu vo Washingtone, ktorí nemajú záujem hovoriť pravdu.
      Podľa DPA je najnovšie, v poradí už šieste video s Cantliem, zhotovené profesionálnejšie ako predchádzajúce. Začína sa leteckými zábermi Kobané, ktoré sprevádza titulok, že ich zhotovilo "bezpilotné lietadlo armády Islamského štátu". Cantlie v ňom napodobňuje štýl západných televíznych reportérov a tvrdí, že americké nálety Islamskému štátu iba znemožnili nasadenie ťažkých zbraní, preto sa bojuje o každý dom a ulicu.
      Fotoreportéra Johna Cantlieho, pracujúceho pre noviny Sunday Times, The Sun a Sunday Telegraph, uniesli v Sýrii v novembri 2012 spolu s americkým novinárom Jamesom Foleym, ktorého islamisti zabili odrezaním hlavy v auguste tohto roka. IS doteraz zverejnil videá z popravy dvoch amerických a dvoch britských rukojemníkov.
 
Copyright © TASR 2014