30. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, predložila návrh zákona zakazujúceho používanie záberov detí na propagáciu tovaru a služieb, ktoré nie sú určené priamo pre ne. Právna norma hovorí, že zábery detí znižujú kritické vnímanie spotrebiteľov, čo vedie k ich manipulácii, oznámila dnes agentúra RIA Novosti.
"V súčasnosti sa zábery detí používajú i v reklamách na bankový sektor, vrátane úverových ponúk. Teoreticky sa môžu detské zábery použiť aj na reklamu kabaretu, a tu už vyvstávajú otázky etiky," uviedol Oleg Michejev, autor predkladaného zákona a poslanec za stranu Spravodlivé Rusko.
Existujúca ruská legislatíva týkajúca sa reklám neobsahuje zoznam tovaru a služieb, ktoré sú primárne určené maloletým osobám, poznamenal Michejev. Podľa neho sa diskutovaný zákaz používania detských záberov v nepatričných reklamách netýka záujmov samotných detí, ale skôr hovorí o otázke etiky inzerovania.

Zdanením internetu chce maďarská vláda znemožniť zahraničných poskytovateľov služieb, aby potom mohla získať kontrolu nad internetom, vyhlásil v rozhovore pre spravodajský server Vs.hu pravicový ekonóm Tamás Mellár.
V súvislosti s minulotýždňovým vládnym návrhom zdaniť od budúceho roka prenos dát, ktorý vyvolal po celom Maďarsku vlnu protestov, Mellár povedal, že Maďarsko smeruje opäť do slepej uličky, ako to už v dejinách urobilo viackrát.
"Vláda nechce zdaniť internet preto, že by potrebovala daňové príjmy, ale preto, aby znemožnila zahraničných poskytovateľov služieb. Ak totiž tí prenesú daň na zákazníkov, tak dostanú mastnú pokutu; v opačnom prípade budú stratoví," spresnil Mellár.
Podľa jeho názoru namiesto zahraničných firiem potom nastúpia domáce podniky blízke vláde, prípadne zriadia štátneho dodávateľa internetových služieb, ktorý bude môcť účinne kontrolovať zverejňované informácie.
"Znamenalo by to obmedzovanie slobody a demokracie, pretože ľudia nebudú mať slobodu prístupu k informáciám a nebudú mať slobodu voľby medzi alternatívami," tvrdí ekonóm, podľa ktorého tak demokratické inštitúcie ďalej oslabnú a v spoločnosti zavládne apatia.
Server pripomína, že tento 60-ročný ekonóm sa zúčastnil v utorok v Pécsi demonštrácie proti zdaneniu internetu, ale protestoval aj v roku 2006 proti vláde Ferenca Gyurcsánya. Mellár bol po zmene režimu poradcom vlády Józsefa Antalla (1990-93); v období prvej vlády Viktora Orbána bol predsedom Ústredného štatistického úradu.

Maďarská vláda dnes predložila parlamentu návrh zákona o rozpočte pre rok 2015, ktorého súčasťou je aj zavedenie dane z internetu. Proti návrhu protestovali v nedeľu a v utorok desaťtisíce ľudí v Budapešti, ako aj v iných maďarských mestách. Demonštranti požadovali odstúpenie vlády premiéra Viktora Orbána.
V zmysle predloženého návrhu bude horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Vláda očakáva, že nová daň prinesie do rozpočtu financie vo výške 25 miliárd forintov (80,9 milióna eur).
Vládna strana Fidesz začiatkom tohto týždňa avizovala, že aj v prípade rozšírenia telekomunikačnej dane o daň z internetu mieni presadiť prísny zákon, ktorý by zaručil, že uvedenú daň neprenesú dodávatelia internetových služieb na odberateľov.
Fidesz vo vyhlásení zdôraznil, že takto získané financie chce vláda použiť na program rozšírenia širokopásmového internetu v krajine aj s použitím zdrojov z Európskej únie.

Copyright © TASR 2014



Americký herec, spevák, režisér a producent Neil Patrick Harris a jeho manžel, herec a kuchár David Burtka sa predstavia v štvrtej sezóne seriálu American Horror Story. Informoval o tom portál TV Line, ktorý uviedol, že 41-ročný rodák z mesta Albuquerque v Novom Mexiku sa ukáže v 11. a 12. epizóde ako obchodník - chameleón. O dva roky mladší Burtka si zahrá v poslednej, trinástej časti. Objaviť by sa mal v príbehu s Jessicou Lange.
Nová sezóna American Horror Story s podtitulom Freak Show divákom a diváčkam približuje udalosti, ktoré sa odohrávajú v roku 1952. Spomínaná Lange stvárňuje Elsu Mars, ktorá riadi floridské obludárium. V tom účinkujú umelci a umelkyne, ktorých našla v nemocniciach a väzniciach. Štvrtú sezónu hororového seriálu, v ktorom hrajú aj Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Denis O'Hare, Evan Peters, Matt Bomer alebo John Carroll Lynch, premiérovala televízia FX 8. októbra. Tvorcovia do seriálu obsadili aj najnižšiu ženu sveta, Indku Jyoti Amge.
Hororový seriál American Horror Story prinášajú na obrazovky americkej televízie FX scenáristi Ryan Murphy a Brad Falchuk. Každá sezóna pritom rozpráva iný samostatný príbeh. Seriál si od svojho uvedenia v roku 2011 pripísal na konto dve nominácie na Zlatý glóbus v kategóriách Najlepší dramatický seriál a Najlepší miniseriál alebo televízny film. Ďalšie tri nominácie si vyslúžila Jessica Lange, pričom hneď prvú z nich sa jej v roku 2012 podarilo premeniť na sošku. Seriál má tiež na konte osem cien Primetime Emmy.
Neil Patrick Harris debutoval v dráme Klárino srdce (1988) s Whoopi Goldberg v hlavnej úlohe. Za stvárnenie Davida Harta ho vtedy nominovali na Zlatý glóbus. V nasledujúcich rokoch účinkoval väčšinou len v televíznych projektoch, napríklad v rodinnom seriáli Doogie Howser, M.D. (1989 - 1993). Do sveta filmu sa pokúsil vrátiť účinkovaním v satirickom akčnom sci-fi Hviezdna pechota (1997). Po ďalších menej úspešných filmoch ako Správna vec (2000) alebo Utajené bratstvo (2002) pre neho prišiel zlom v kariére, keď ho obsadili do úlohy Barneyho Stinsona v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014). Vďaka nej sa okamžite stal miláčikom divákov na celom svete a tiež ho nominovali na Emmy i na Zlatý glóbus. Zahral si aj v komédii Pofajčíme, uvidíme (2004) a jej pokračovaní s názvom Zahulíme, uvidíme 2 (2008) a tiež vo filmoch Šmolkovia 3D (2011) a Šmolkovia 2 3D (2013). Na konte má päť cien Emmy, jednu za hosťovanie v seriáli Glee (2009) a štyri ako producent 63., 65., 66. a 67. ročníka cien Tony. Magazín Time ho v roku 2010 zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí. Vo februári bude moderovať 87. ročník udeľovania Oscarov.

Budovy parlamentu a štátnej televízie v hlavnom meste Burkiny Faso vo štvrtok vyrabovali tisíce opozičných demonštrantov, ktorí protestujú proti zámeru pozmeniť ústavu a umožniť tak prezidentovi Blaisovi Compaorému zotrvať pri moci. Podľa miestneho spravodajcu agentúry Reuters výtržníci v parlamente založili požiare, zatiaľ čo televízia v dôsledku ich konania musela prerušiť vysielanie. Dav následne zamieril k prezidentskému palácu, odkiaľ zdroje z prostredia diplomacie a bezpečnostných síl hlásili paľbu ostrými nábojmi a vypúšťanie slzotvorného plynu.
Nepokoje v uliciach Ouagadougou vypukli pred plánovaným hlasovaním zákonodarcov o referende s cieľom zrušiť ustanovenie ústavy obmedzujúce pôsobenie prezidenta na dve funkčné obdobia. Compaoré by sa tak mohol budúcu jeseň uchádzať o znovuzvolenie, hoci v skutočnosti stojí na čele krajiny už od prevratu v roku 1987. V súvislosti s nepokojmi sa objavili správy, že vláda sa takéhoto zámeru vzdala, čo následne potvrdil minister komunikácií Alain Edouard Traoré. Státisíce Burkinčanov demonštrovali v Ouagadougou a iných mestách ešte v utorok, keď opozícia v krajine odštartovala kampaň občianskej neposlušnosti.
Compaoré si v západoafrickom regióne buduje povesť významného lídra, pričom plní úlohu sprostredkovateľa v tamojších konfliktoch a vystupuje ako dôležitý spojenec Západu v boji proti moslimským extrémistom napojeným na al-Kájdu. Zámer pozmeniť ústavu v jeho prospech však rozdeľuje krajinu, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete napriek tomu, že je jedným z najväčších producentov bavlny a rozvíja ťažbu zlata. Francúzsko ako bývalý koloniálny správca Burkiny už Compaorého vyzvalo, aby sa riadil chartou Africkej únie, na základe ktorej by lídri nemali meniť zákony v záujme zotrvania pri moci.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.