16. 1. 2019

Zomrel Miloš Fikejz

Zomrel Miloš Fikejz

Vo veku 59 rokov zomrel v utorok filmový publicista, encyklopedista a fotograf Miloš Fikejz, ktorý portrétoval filmovú hviezdu Leonarda DiCapria. Autor niekoľkých filmových monografií a dvojzväzkového slovníka Slovník zahraničných filmových hercov konca XX. storočia podľahol akútnej leukémii.
Fikejz sa narodil 11. októbra 1959 vo Vysokom Mýte. Po absolvovaní gymnázia a knižničnej nadstavby v Prahe pracoval nepretržite od roku 1981 ako odborný pracovník v knižnici Národného filmového archívu (predtým Československého filmového ústavu) v Prahe. Od polovice 80. rokov publikoval články vo filmových periodikách. Okrem iného je autorom rozsiahleho biografického slovníka Filmoví herci súčasnosti - 640 profilov zahraničných hercov. Napísal niekoľko stoviek filmových hesiel do rozsiahlych slovníkov Všeobecná encyklopédie Diderot a pre nakladateľstvo Libri pripravil třísvazkové slovník Český film: Herci a herečky.
Dlhodobo sa podieľal ako odborný lektor na redakciách filmové literatúry a festivalových katalógov, napríklad pre Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Práve tu ako fotograf zachytil v júli 1994 vtedy začínajúca filmovú hviezdu Leonarda DiCapria s jeho starými rodičmi. Jeho neskoršie výstava fotografií vo Chvalská zámku v Horných Počerniciach mala podtitul 'Ako som stretol na lavičke DiCapria s babičkou a dedom'.
"Vždy sa snažím zachytávať ľudí bez aranžovanie a dohováranie pozícií, nechávam ich gestám a pohybom voľnosť," uviedol pred rokmi Fikejz, ktorý sa portrétovanie významných osobností tuzemskej i svetovej kultúry venoval. Snímky publikoval v rade českých i zahraničných periodík a knižných titulov. Samostatne vystavoval v tuzemsku aj v zahraničí.

Copyright © ČTK 2018