16. 4. 2020

Zomrel Luis Sepúlveda

Zomrel Luis Sepúlveda 


Vo veku 70 rokov zomrel v Španielsku čilský spisovateľ, režisér a novinár Luis Sepúlveda. Obľúbený spisovateľ zomrel v španielskom meste Oviedo, informovalo vo štvrtok vydavateľstvo Tusquets sídliace v Barcelone.
Sepúlveda bol pred šiestimi týždňami pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2. Pozitívny test mala aj jeho manželka.
Prvé symptómy choroby COVID-19 sa u Sepúlvedu objavili 25. februára, po návrate z festivalu v severnom Portugalsku. Následne ho hospitalizovali v univerzitnej nemocnici v Oviede na severe provincie Astúrias, kde žil posledných viac ako 20 rokov.
Tamojšie denníky naposledy 10. marca informovali, že spisovateľov stav je kritický. Ďalšie informácie o ňom sa však neobjavovali, keďže rodina si to neželala.
Sepúlveda je autorom asi 20 románov, noviel a detských kníh, ktoré sú známe jednoduchým humorom a vyobrazením života v Latinskej Amerike. Jeho diela boli preložené do viac ako 35 jazykov.
Jeho najznámejšou knihou je román O starcovi, ktorý rád čítal ľúbostné romány. Toto dielo bolo aj sfilmované a preslávilo svojho autora po celom svete. V slovenskom preklade vyšla aj Sepúlvedova kniha O čajke a kocúrovi, ktorý ju naučil lietať.
Sepúlveda bol v mladosti politickým aktivistom a mal blízko k čilskému ľavicovému politikovi a prezidentovi Salvadorovi Allendemu. Sepúlveda najprv patril ku komunistom, neskôr sa pridal k socialistom. Angažoval sa aj v ekologickom a ľudskoprávnom hnutí.
V roku 1973 po nástupe generála Augusta Pinocheta ho v Čile zatkli a odsúdili za vlastizradu. Z väzenia bol po dva a pol roku prepustený na základe intervencie a tlaku ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.
Nejaký čas sa potom skrýval a v roku 1977 z Čile emigroval. Pár rokov cestoval po štátoch Latinskej Ameriky a v Ekvádore podnikol výpravu k indiánskemu kmeňu Šuarov, čo mu neskôr poslúžilo ako inšpirácia v tvorbe. V 80. rokoch sa usadil v Európe: najprv v Nemecku, kde pracoval ako novinár, neskôr v Španielsku.

Copyright © TASR 2020