24. 8. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Poznávacím zájazdom do Uhrovca, rodiska Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, vyvrcholila v sobotu 22. augusta osemdňová novinárska škola pre žurnalistov z krajanských médií. Zúčastnilo sa jej 13 novinárov z piatich štátov: Srbska, Chorvátska, Nemecka, Rumunska a Ruska.
Letnú školu žurnalistiky organizovala Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty (FiF) Univerzity Komenského v Bratislave v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. "Pedagógovia katedry pripravili pre krajanov zaujímavé prednášky, tvorivé ateliéry a stretnutia s predstaviteľmi verejnoprávnych médií – Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), a tiež Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR)," uviedla Eva Bachletová z katedry žurnalistiky. Po odbornej stránke sa účastníci kurzu venovali napríklad aktuálnej žurnalistickej tvorbe, jazykovej stránke novinárskych prejavov či novinárskej etike.
Účastníci letnej školy navštívili aj hrad Devín a mesto Modra. "A pretože tento ročník letnej školy bol zameraný na 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, nesmeli chýbať ani na Výstave Ľudovít Štúr (1815 – 1856) – reformátor slovenskej spoločnosti na Bratislavskom hrade s výkladom kurátora výstavy Pavla Komoru, v bratislavskej Lyceálnej knižnici, ktorou ich sprevádzala riaditeľka Ivona Kollárová, a, samozrejme, v Uhrovci," dodala Bachletová.
Výsledkom týždňového úsilia krajanských novinárov, ale aj ich polročnej spolupráce s pedagógmi prostredníctvom internetu sú mediálne výstupy, ktoré pripravili. Ide o zborník príspevkov o Ľudovítovi Štúrovi, krátky dokumentárny film o účastníkoch letnej školy a ich vzťahu k Slovensku, slovenčine a k Ľudovítovi Štúrovi a rozhlasovú reportáž pre Slovenský rozhlas.
Účastníci Letnej školy žurnalistiky 2015 si v Moyzesovej sieni v Bratislave zároveň prevzali z rúk vedúcej Katedry žurnalistiky FiF UK Svetlany Hlavčákovej certifikát.



Copyright © TASR 2015