27. 8. 2015

Zomrel Endre Fejes

Zomrel Endre Fejes


Významný predstaviteľ maďarskej literatúry druhej polovice 20. storočia Endre Fejes zomrel vo veku nedožitých 92 rokov. O utorkovom úmrtí rodáka z Budapešti informovala dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na divadelnú scénu Vígszínház.
Laureáta prestížnej Kossuthovej ceny a Ceny Attilu Józsefa, ktorý bol aj zakladajúcim členom Digitálnej literárnej akadémie, preslávil v prvej polovici 60. rokov minulého storočia román Cintorín hrdze (Rozsdatemető, 1962). Toto dielo v krátkom čase preložili do viac ako 30 jazykov a uviedli aj v divadelnej adaptácii.
Podobný ohlas priniesol autorovi aj novela Dobrý večer leto, dobrý večer láska (Jó estét nyár, jó estét szerelem, 1969), ktorý práve spomínaná divadelná scéna uviedla v roku 1977 so songami skladateľa, hudobníka a speváka Gábora Pressera a na ktorého novú divadelnú inscenáciu sa diváci môžu tešiť v premiére už 6. septembra.
Televízne spracovanie rovnakej predlohy s obľúbeným Gáborom Harsányim v hlavnej úlohe z roku 1972 bolo svojho času hitom verejnoprávnej Maďarskej televízie.
V správe o Fejesovom úmrtí sa hovorí o odchode jednej z veľkých postáv maďarskej literatúry 20. storočia, skutočného úprimného kronikára neveselých všedných dní minulého storočia s citlivou dušou.

Copyright © TASR 2015