23. 8. 2015

SARAJEVO FILM FESTIVAL 2015

SARAJEVO FILM FESTIVAL 2015

Organizátori 21. ročníka medzinárodného filmového festivalu v bosnianskom Sarajeve, ktorý je najväčším takýmto podujatím na Balkáne, vyzvali v sobotu Rusko, aby prepustilo ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova. Moskva ho súdi pre obvinenia z terorizmu a hrozí mu 23 väzenia, informovala tlačová agentúra Reuters.
Sencova zatkli vlani, keď protestoval proti anektovaniu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom, a obvinili ho z terorizmu, organizovania teroristickej skupiny a nelegálneho obchodovania so zbraňami.
Súdny proces, ktorý sa začal koncom júla, sa podľa očakávania už čoskoro skončí. Prokuratúra žiada pre Sencova trest 23 rokov odňatia slobody.
Sarajevský festival sa tak zapojil do kampane Európskej filmovej akadémie (EFA), ktorej členovia, ako napríklad uznávaní režiséri Stephen Daldry, Mike Leigh a Wim Wenders, začiatkom tohto týždňa v liste zaslanom ruským úradom vyzvali na okamžité prepustenie Sencova.
"Prepusťte Olega Sencova!" kričal v sobotu večer britský filmový producent Mike Downey, člen poroty pre súťažné celovečerné filmy, z hlavného pódia počas záverečnej slávnosti festivalu.
K Downeymu sa pridali traja grécki herci, teda časť šesťčlennej hereckej skupiny, ktorá účinkovala vo filme "Chevalier" gréckej režisérky Athiny Rachel Tsangariovej. Film získal na 21. ročníku festivalu cenu v kategórii najlepší herec. Festival v Sarajeve je najväčšou filmovou súťažou v balkánskom regióne, ktorý sa rozkladá od Turecka po Rakúsko.
Film "Mustang" tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej o zápase žien za získanie základných ľudských práv v patriarchálnej spoločnosti si vyslúžil cenu Srdce Sarajeva a spolu s ňou aj 16.000 eur - ako najlepší film v súťaži desiatich snímok. Päť mladých herečiek z tejto snímky dostalo hromadne cenu v kategórii najlepšia herečka.
Sarajevský filmový festival, ktorý sa začal konať ako akt vzdoru, keď bolo mesto v rokoch 1992-1995 počas bosnianskej vojny obliehané, ponúkol tento rok prehliadku 259 filmov z 57 krajín a záujem o ne prejavilo až vyše 100.000 návštevníkov.
Na filmovej udalosti už tradične nechýbajú ani stálice svetovej kinematografie.
Cenu Čestné srdce Sarajeva si tento rok za "výnimočný prínos pre filmové umenie" prevzali hollywoodsky oscarový herec a producent Benicio del Toro, ako aj kanadský režisér Atom Egoyan.

Copyright © TASR 2015