9. 9. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Afghanistan: UK and Taliban in talks over further evacuations - BBC News
Afganské militantné hnutie Taliban v stredu nakrátko zadržalo piatich novinárov z kábulských investigatívnych novín Etilaatroz. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vydavateľa týchto novín.
Vydavateľ uviedol, že Taliban zadržal novinára, ktorý spravodajsky pokrýval protest v západnej časti metropoly Kábul.
Troch ďalších vrátane šéfredaktora zadržal Taliban neskôr na inom mieste v meste. Noviny neskôr ohlásili aj zadržanie piateho novinára.
Vydavateľ neskôr oznámil, že všetci zadržaní novinári boli prepustení. Takisto napísal, že na tele dvoch novinárov boli pozorovateľné stopy fyzického násilia.

 

Copyright © TASR 2021


Police officers detain a journalist who holds a placard which reads We don't stop being journalists during a demonstration in Moscow
Moskovská polícia v stredu zadržala novinárky, ktoré pred ruským ministerstvom vnútra protestovali proti záťahu úradov na nezávislé médiá. Informovala o tom nezávislá televízia Dožď s tým, že Irina Dolininová, Polina Užvakovová a Alesija Marochovská z média Važnyje Istorii pred ministerstvom protestovali proti nedávnemu vyhláseniu niekoľkých nezávislých médií, vrátane spomenutých dvoch, za zahraničných agentov. Prívlastok zahraničný agent má silnú pejoratívnu konotáciu, ktorá by mohla zdiskreditovať jeho nositeľa, a zároveň znamená zvýšené vládne monitorovanie.
Novinárky požadovali, aby úrady zrušili zákon, ktorý umožňuje označovanie médií a novinárov za zahraničných agentov. „Fakt, že nás označujú za ‘zahraničných agentov’ je len zákaz poctivej novinárskej práce, nič iné,“ vyjadrila sa podľa televízie Dolininová. Spolu s Marochovskou ich tiež vyhlásili za zahraničné agentky.
Ruské nezávislé médiá, novinári, ľudskoprávni aktivisti a podporovatelia opozície čelia s prichádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 19. septembra, zvýšenému tlaku zo strany vlády. Hlasovanie je široko vnímané ako súčasť snáh prezidenta Vladimira Putina poistiť si vládu ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Šesťdesiatosemročný líder, ktorý je pri moci už viac ako dve desaťročia, vlani pretlačil ústavné zmeny, ktoré mu potenciálne umožnia udržať sa až do roku 2036.
V ostatných mesiacoch úrady vyhlásili viacero nezávislých médií a novinárov za zahraničných agentov a vykonali razie u niekoľkých prominentných novinárov. Jedno vydavateľstvo, ktoré publikovalo investigatívne správy o korupcii hodnostárov a ľudí blízkych Putinovi, vyhlásili za nežiaducu organizáciu a ďalšie dve médiá ukončili činnosť po tom, ako ich obvinili, že majú väzby na nežiaduce organizácie.
 
Zdroj: SITA