3. 12. 2018

Medzinárodný filmový festival Bratislava

Medzinárodný filmový festival Bratislava


V bratislavskom kine Lumiere sa v nedeľu večer uskutočnil záverečný ceremoniál 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Ocenenie za najlepší hraný film tentoraz získala dráma Slepá škvrna (2018) režisérky Tuva Novotny. „Výnimočný a zároveň znepokojujúci príbeh, ktorý je po hereckej stránke úplne presný. Začína sa naivne, je nakrútený na jeden záber, divák zo zatajeným dychom čaká, čo sa stane. Končí sa znepokojujúcou atmosférou a neistotou. Pre nedostatok emócií tu nie je priestor, avšak tvorcovia filmu nám odopierajú právo na vysvetlenie. Tínedžeri, ich tajný život, ktorý je na míle vzdialený od toho nášho - naozaj si máme všimnúť iba to?,“ pýtala sa po zhliadnutí filmu hlavná porota festivalu v zložení Marián Mitaš, Markéta Pášmová a Gena Teodosievska, ktorá napokon rozhodla aj o ďalších troch oceneniach. Cenu za najlepší mužský herecký výkon získal Asset Imangaliev z Kazachstanu za postavu vo filme Šalamúnova hora (2017), najlepším ženským hereckým výkonom sa môže pochváliť dánska herečka Christine Sonderris za účinkovanie v snímke Frézovacia hlava (2018) a cena za najlepšiu réžiu poputovala do rúk režisérke Meryem Benm’Barek za film Sofia (2018).

MFF Bratislava kladie dôraz nielen na mladých tvorcov, ale sústredí sa aj na mladých divákov. Jednu cenu preto udelila i študentská porota. Tá za najlepší film festivalu považuje snímku Rozkvitnuté údolie (2018) maďarského režiséra Lászla Csuju. „Film nás zaujal nenúteným spracovaním témy rodičovstva protagonistami, ktorí sú na prvý pohľad neschopní vytvoriť väzby vhodné pre výchovu dieťaťa. Režisér vytvoril kontrast so súčasným stavom rodiny a položil otázku, či nie je čas na zmenu,“ vyjadrili sa študenti Dominika Jarečná, Jakub Kňažko a Gabriela Tuchyňová.

Medzinárodná porota FIPRESCI udelila zas cenu filmu Krištáľová labuť (2018) režisérky Darye Zhuk a držiteľom špeciálnej ceny, ktorú vyhlásil dramaturg festivalu Nenad Dukič, sa stal režisér Li Cheng za snímku José (2018).

Riaditeľ festivalu Vladimír Krajniak napokon zakončil večer záverečným príhovorom a následne si diváci a diváčky v sále mohli pozrieť snímku Gentleman s revolverom režiséra Davida Loweryho v hlavnej úlohe s Robertom Redfordom.

Prehľad víťazov a víťaziek 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava:

Najlepší hraný film: Slepá škvrna (r. Tuva Novotny)
Najlepší režisér: Meryem Benm’Barek - Sofia
Najlepší ženský herecký výkon: Christine Sonderris - Frézovacia hlava (r. Rasmus Kloster Bro)
Najlepší mužský herecký výkon: Asset Imangaliev - Šalamúnova hora (r. Elizaveta Stishova)
Cena poroty FIPRESCI: Krištáľová labuť (r. Darya Zhuk)
Cena študentskej poroty: Rozkvitnuté údolie (r. László Csuja)
Špeciálna cena – José (r. Li Cheng)



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.