10. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Condé Nast: Unternehmenskultur | LinkedIn 
Vydavateľstvo časopisov Condé Nast, ktoré vydáva magazíny ako Vogue, Glamour a Vanity Fair, pozastavuje vydavateľskú činnosť v Rusku. Dôvodom je konflikt na Ukrajine a bezpečnosť zamestnancov nakladateľstva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.
V utorkovom oznámení na webovej stránke spoločnosti Condé Nast výkonný riaditeľ Roger Lynch uviedol, že spoločnosť je "šokovaná a zhrozená nezmysleným násilím a tragickou humanitárnou krízou na Ukrajine".
Dodal, že nové zákony v Rusku, ktoré umožňujú uväznenie jednotlivcov až na 15 rokov za zverejnenie "nepravdivých správ" o armáde, znamenajú, že vydavateľ nemôže zaručiť bezpečie svojim novinárom a editorom.
"Z tohto dôvodu sme sa teraz rozhodli pozastaviť všetky naše vydavateľské činnosti spoločnosti Condé Nast v Rusku," vysvetlil Lynch, výkonný šéf vydavateľstva magazínov zameraných na životný štýl.
Lynch doplnil, že spoločnosť bude pokračovať vo svojej misii venovať sa dôveryhodnej žurnalistike.
Ruská mutácia časopisu Vogue vyšla prvýkrát v roku 1998, ako sa uvádza na miestnom webe spoločnosti Condé Nast, a vydavateľstvo vydáva v ruštine mutácie magazínov ako napríklad GQ, Tatler a Glamour.
Západ uvalil na Rusko za jeho napadnutie Ukrajiny z 24. februára celú škálu sankcií, ktoré poškodzujú ruskú ekonomiku.
Moskvu postihlo aj veľa sankcií v oblasti kultúry a pozastavenie činnosti za inváziu na Ukrajinu ohlásili desiatky svetoznámych značiek tovarov.

Heger: Očkovacia lotéria? Dnes je ľahké povedať, čo sa dalo robiť inak -  Index SME

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu. Aktuálne v meste hlásia takmer 1200 obetí.
Heger kritizuje, že niektorí politici a istá malá časť spoločnosti stále tvrdia, že na Ukrajine nejde o vojnový zločin. „Z úcty k obetiam, ktoré sa ničím neprevinili, vás vyzývam, prestaňte šíriť tieto lži a dezinformácie. Prestaňte klamať slovenských občanov,“ uviedol.
Podľa predsedu vlády sa ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine dopustil zločinu. „Kto ho obhajuje alebo sa ho zastáva, tak sa spolu s ním podieľa na vraždení civilného obyvateľstva Ukrajiny,“ dodal predseda vlády SR.
China - Wikipedia
Čínski predstavitelia sa vo verejných vyhláseniach a na medzinárodných stretnutiach snažia zastávať zdanlivo neutrálny postoj k vojne na Ukrajine – neodsudzujú ruskú inváziu, ani nevylučujú možnosť, že Peking bude sprostredkovateľom v úsilí dohodnúť mier. Vo štvrtok to uviedla americká spravodajská televízia CNN.
Kým vyjadrenia Číny na medzinárodnej scéne vyvolávajú v mnohých ľuďoch dohady, aké sú skutočné zámery Pekingu, väčšina spravodajstva v domácich médiách o invázii Ruska na Ukrajine je úplne iného druhu.
Čínske médiá vytvárajú doma pre 1,4 miliardy obyvateľov alternatívnu realitu – takú, kde invázia nie je ničím iným než "špeciálnou vojenskou operáciou", ako to hlása štátna televízia CCTV; Spojené štáty zrejme financujú na Ukrajine program na vývoj biologických zbraní a ruský prezident Vladimir Putin je obeťou, ktorá sa zastáva sužovaného Ruska.
Veľké štátne spravodajské médiá, ktoré vo vysoko cenzurovanom mediálnom priestore Číny prevládajú, do veľkej miery len opakujú správy z ruských štátnych médií alebo informácie od ruských predstaviteľov.
Analýza televízie CNN sa zaoberala takmer 5000 príspevkami na sociálnych sieťach od 14 čínskych štátnych médií, zverejnenými počas prvých ôsmich dní invázie Ruska na čínskej platforme podobnej Twitteru, na Weibo. Analýza zistila, že z vyše 300 najviac zdieľaných príspevkov o udalostiach na Ukrajine bola takmer polovica expertmi CNN klasifikovaná ako výrazne proruská, pričom tieto príspevky často obsahovali informácie pripisované ruskému predstaviteľovi alebo boli prevzaté priamo z ruských štátnych médií.

Copyright © TASR 2022