8. 3. 2022

Téma Ukrajiny dominuje diskusným reláciám na Dvojke aj počas tohto týždňa

 Téma Ukrajiny dominuje diskusným reláciám 

na Dvojke aj počas tohto týždňa

RTVS pozorne monitoruje situáciu na Ukrajine a divákov informuje o aktuálnom dianí nielen v spravodajských a publicistických formátoch, ale téme sa venuje aj v diskusných reláciách na Dvojke. Vojna na Ukrajine bude aj počas tohto týždňa rezonovať v reláciách Večera s Havranom a Do kríža.

V utorok 8. marca o 22.10 h odvysiela Dvojka premiérovú epizódu diskusnej relácie Večera s Havranom. Moderátor Michal Havran bude o konflikte na Ukrajine a jeho dopade na okolité štáty diskutovať s politológom, historikom a publicistom Jurajom Marušiakom, vedúcim Centra evropské bezpečnosti Ústavu mezinárodních vztahů Praha Matúšom Halásom, novinárom a šéfredaktorom týždenníka Respekt Erikom Taberym a energetickým analytikom Karlom Hirmanom.

V stredu 9. marca o 21.55 h na Dvojke bude aktuálna situácia na Ukrajine aj témou relácie Do kríža. Moderátor Jaroslav Daniška privíta v štúdiu bezpečnostného experta Radovana Bránika, analytika medzinárodných vzťahov Mateja Kandríka a poslanca NR SR Petra Kmeca, člena politickej strany Hlas – sociálna demokracia. Diskutovať budú o tom, aké vojenské scenáre sú najpravdepodobnejšie a či z vojnového konfliktu vyplynie silnejšie postavenie Ukrajiny v medzinárodných vzťahoch.

V pondelok 14. marca o 21.50 h na Dvojke privíta moderátor Gregor Mareš v relácii Experiment Jiřího Šilhu, astronóma z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a Jakuba Kapuša, predsedu Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Budú sa snažiť spoločne nájsť odpoveď na otázku – ako ovplyvní vojna na Ukrajine medzinárodný vesmírny program? Tvrdé sankcie voči Ruskej federácii zasiahnu výrazne nielen do fungovania Medzinárodnej vesmírnej stanice, ale aj spoločného projektu Ruska a Európy - ExoMars, ktorá mala odštartovať na jeseň v tomto roku.

V mimoriadnej situácii súvisiacej s vojnou na Ukrajine sa RTVS rozhodla podstatne rozšíriť aj vysielanie spravodajstva, aby občania Slovenska dostávali počas celého dňa aktuálne a overené informácie. RTVS operatívne zmenila vysielaciu štruktúru televízneho okruhu Trojka a dočasne nahradila program spravodajsko-publicistickými informáciami v nepretržitom 24-hodinovom vysielaní. Vysielanie :24 od pondelka 28. februára ponúka divákom plnohodnotné celodenné spravodajské pokrývanie tém z domova i zo sveta, doplnené o publicistické, dokumentárne, vzdelávacie, diskusné a iné relácie.