7. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky televízny dokumentárny seriál nazvaný "The War and I" (Vojna a ja) nakrútili tvorcovia preto, aby deťom ukázali, ako ich vtedajšie rovesníci zvládali druhú svetovú vojnu a holokaust. Vo štvrtok to uviedol šéf nemeckej verejnoprávnej stanice SWR (Südwestrundfunk) Peter Boudgast, keď seriál predstavoval v meste Mainz.
Osemdielny seriál sa vyhýba rozrušujúcim záberom a určité scény sú vysvetlené pomocou figurín, dodal Boudgast.
Hlavnými predstaviteľmi seriálu sú deti z Nemecka, Poľska, Francúzska, Británie, Nórska, Ruska a Česka, pričom postavy s ich príbehmi prevzali z denníkov a životopisov.
"Deti sa dozvedia, aký bezbranný a krehký môže byť súcit, súdržnosť, tolerancia, sloboda a že sa oplatí za tieto hodnoty bojovať," uviedla stanica SWR.
Seriál už odvysielali vo Švajčiarsku. Vysielať ho ešte budú v Nemecku, Francúzsku, Škótsku, Českej republike a Austrálii, pričom nasledovať by mali aj ďalšie krajiny, napísala agentúra DPA.

Copyright © TASR 2019

Americká technologická firma Google kupuje softvérovú spoločnosť Looker za 2,6 mld. USD v snahe expandovať svoje podnikanie v oblasti cloudových služieb. Google uviedol, že spoločnosť Looker poskytne jeho zákazníkom v oblasti cloudových služieb viac spôsobov využitia ich dát. Google a Looker už skôr spolupracovali a zdieľajú približne 350 zákazníkov. Očakáva sa, že transakcia sa uzavrie v neskoršej časti tohto roka.
Cloudové služby využívajú spoločnosti, ktoré ukladajú svoje data na vzdialených serveroch. Na čoraz viac konkurenčnom trhu cloudových služieb patria k najväčším hráčom firmy Amazon, Microsoft, a IBM.


Bývalý americký prezidentský pár Michelle a Barack Obamovci budú vyrábať podcasty pre službu Spotify. Vo štvrtok o tom informovala produkčná spoločnosť Obamovcov s názvom Higher Ground. Tú bývalý prezidentský pár založil v roku 2018 a pôvodne spolupracovala so službou Netflix. Podľa Baracka Obamu podcasty "ponúkajú možnosť podnecovať potrebný dialóg, vedia ľudí rozosmiať a vedia ich prinútiť uvažovať". Michelle Obamová dúfa, že ich podcasty "pomôžu ľudí emocionálne spájať a otvárať ich srdcia a mysle".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Austrálski novinári, ktorí zverejnili   utajované informácie, by mohli čeliť   trestnému stíhaniu. Prípad sa týka dvoch   razií, pri ktorých policajti tento týždeň   zabavili žurnalistom tisíce dokumentov.                   
V stredu vykonali zásahovej jednotky  záťah v centrále verejnoprávnej televízie  ABC kvôli sérii správ z roku 2017,  ktoré poukazovali na nezákonné konanie  austrálskych jednotiek v Afganistane.    V utorok prehľadávali domov A.Smethurstová zo spoločnosti News Corp, ktorá v reportáži z roku 2018 informovala o pláne vlády špehovať vlastných občanov.

Vietnamský súd uložil užívateľovi Facebooku šesť rokov väzenia za príspevky na tejto sociálnej sieti. Po odpykaní trestu strávi muž päť rokov v domácom väzení. Vládnuca komunistická strana udržiava cenzúru médií a netoleruje kritiku.                                 
Inžinier Nguyen Ngoc Anh (38) bol odsúdený za šírenie protištátnych informácií a materiálov počas jednodňového procesu ľudovým súdom v provincii Ben Tre.  
Zatknutý bol v septembri. Podľa polície vyzýval na pripojenie sa k minuloročným protestom. etnamci Facebook hojne používajú pre obchodovania po internete aj k disentu.

Zdroj: ČT TXT