5. 6. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip uviedol, že ČR je mediokraciou, a preto chce meniť pravidlá. Podľa neho by novinári verejnoprávnych médií mali byť volení a mali by rovnako ako poslanci alebo starostovia podávať majetkové priznania. Informovali o tom v utorok na svojej webovej stránke Hospodářské noviny (HN).
V lete má Filip v úmysle pripraviť návrh zákona, ktorý by uvedené zmeny v Česku zaviedol.
"Mediokracia víťazí nad demokraciou. Potom budeme musieť siahnuť po tom, že kto bude chcieť byť novinár, bude musieť byť zvolený. Každé štyri roky sa bude musieť podvoliť voľbe," uviedol šéf českých komunistov. Funkciu by podľa neho mali novinári istú na štyri roky, potom by svoju prácu museli pred voličmi obhajovať.
Filip pre HN päťkrát potvrdil, že svoj návrh myslí vážne.
Komunistický líder hovoril aj o majetkových priznaniach. Tie by podľa neho mali novinári verejnoprávnych médií, teda Českej televízie (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), zverejňovať už teraz. Prehľad o platoch novinárov v týchto médiách je podľa neho dôležitý, pretože ľudia za ich služby platia koncesionárske poplatky. Považuje to za kľúčovejšiu zmenu ako zavedenie voľby novinárov.
Návrh zákona, ktorý by voľbu novinárov zaviedol, pripraví Filip podľa vlastných slov ešte tohto roku. "Zatiaľ na to nemám čas, ale chcem to urobiť v lete," priblížil šéf českých komunistov. Detaily návrhu teda podľa HN zatiaľ nemá spísané.
"Je to šialený a nebezpečný nápad. Znamená to obmedzenie demokracie, normalizáciu spoločnosti vzor 2019. Som zásadne proti. Dalo sa to čakať. Po ťažení proti živnostníkom a cirkvám prichádza rad na novinárov. V spojení ANO a SPD (Sloboda a priama demokracia) a komunistov sa to však môže podariť, sú spojenci. A demokracia im prekáža," napísala HN poslankyňa Občianskej demokratickej strany (ODS) Miroslava Němcová.

Copyright © TASR 2019



Prešetrovanie stavu hospodárskej súťaže v digitálnom odvetví otvára výbor pre legislatívu Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Výbor o tom informoval vo vyhlásení v čase, keď sa objavili správy o možnom protimonopolnom vyšetrovaní amerických technologických spoločností, ale neuviedol mená nijakých firiem. Vyhlásenie poukázalo na malý počet dominantných a neregulovaných platforiem s mimoriadnou silou v oblasti online obchodu, komunikácií a informácií.
Panel sľubuje rozsiahle preskúmanie trhovej sily, ktorú majú technologické giganty, pričom Kongres USA sa touto problematikou zaoberá prvýkrát. Prešetrovaním sa okrem iného preskúma, či technologické spoločnosti využívajú praktiky zamerané proti hospodárskej súťaži.
Prešetrovanie prichádza len niekoľko dní po správach o tom, že americké ministerstvo spravodlivosti pripravuje vyšetrovanie firmy Google pre obavy z nedodržiavania hospodárskej súťaže. Okrem toho denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje v pondelok uviedol, že americká Federálna komisia pre obchod si zabezpečila právo začať potenciálne prešetrovanie, či firma Facebook neuplatňuje "nezákonné monopolistické správanie".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.