2. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Sudánske úrady zatvorili redakciu panarabskej televízie al-Džazíra v hlavnom meste Chartúm a jej novinárom zakázali vykonávať svoju profesiu. S odvolaním sa na televíziu o tom v piatok informovala agentúra AP, podľa ktorej sa sudánske úrady ku kauze zatiaľ nevyjadrili.
Al-Džazíra tieto kroky sudánskej vojenskej vlády označila za "útok na slobodu médií, profesionálnu žurnalistiku a na základné právo dozvedieť sa a pochopiť, čo sa deje v Sudáne".
K zatvoreniu pobočky al-Džazíry došlo krátko po tom, ako vojenská vláda v Sudáne varovala, že pokračujúce protesty v Chartúme predstavujú hrozbu pre bezpečnosť.
Protesty v uliciach Chartúmu pokračovali aj vo štvrtok. Ich účastníci kritizovali nedostatok pokroku na rokovaniach medzi ich zástupcami a vojenským vedením krajiny, ktoré odmieta odovzdať moc civilistom.
Tieto rokovania sú stále prerušené. Predtým sa obe strany dohodli, že desaťčlennú vojenskú radu, ktorá v Sudáne prevzala moc 11. apríla po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra, čomu predchádzali niekoľko mesiacov trvajúce opozičné protesty, má nahradiť nové, zmiešané vedenie.
Rokujúce strany sa však zatiaľ nedokázali dohodnúť na rozdelení kresiel vo vláde medzi zástupcov civilného sektora a armády. Protestujúci vyčítajú vojenskej rade, že kopíruje zosadený Bašírov režim.


Za šírenie dezinformácií a urážku najvyššieho duchovného vodcu a vedenia krajiny bol v nedeľu v Iráne na dva roky väzenia odsúdený proreformný novinár Masúd Kazemí. Ako informovala agentúra IRNA, Kazemí má súčasne na dva roky zakázané vykonávať "mediálne aktivity".
Podľa správ iránskych médií novinára zatkli 22. mája. Nie je známe, z čoho konkrétne bol obvinený.
Novinár bol reportérom proreformného denníka aš-Šark a šéfredaktorom mesačníka Seda-je Parsí.
Novinárov právnik informoval, že ešte pred súdnym procesom súd jeho mandantovi stanovil kauciu vo výške 10 miliárd riálov (približne 74.000 dolárov) vo veci obvinenia zo "sprisahania proti národnej bezpečnosti". Toto obvinenie bolo však počas súdneho pojednávania stiahnuté, uviedol právnik. Vyjadril tiež nádej, že vzhľadom na charakter vznesených obvinení súd rozhodne o znížení kaucie a jeho mandant sa dostane na slobodu.
Agentúra AFP pripomenula prípady zadržania a odsúdenia dvoch novinárov, ktorí sa vo svojich textoch dopustili urážok v Iráne uctievaných náboženských hodnostárov.
V jednom prípade šlo o údajnú urážku imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda, a v druhom o urážku imáma Rezu, ktorý žil v 9. storočí. V tomto prípade bol novinár vlani v auguste odsúdený na desať rokov väzenia. 

Copyright © TASR 2019

Libanonské ministerstvo pre telekomunikácie rozhodlo o zákaze aplikácie Grindr, ktorá slúži ako internetová zoznamka najmä pre gejov a transrodové osoby. Ministerstvo už v piatok rozoslalo poskytovateľom internetu v krajine nariadenie, aby túto aplikáciu aj prislúchajúcu webstránku zablokovali. Podľa agentúry The Associated Press (AP) je však ešte stále u mnohých poskytovateľov v krajine prístupná. Podľa libanonských zákonov sú trestné "sexuálne vzťahy odporujúce prírode", pričom maximálna trestná sadzba je rok väzenia. V praxi sa však toto ustanovenie podľa AP už dlhšie nevyužíva.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.