22. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

OneWeb's Successful Launch, Paves The Way For Commercial Services 
 Britská telekomunikačná spoločnosť OneWeb v pondelok oznámila, že pri vysielaní satelitov na obežnú dráhu Zeme bude spolupracovať s americkou technologickou spoločnosťou SpaceX. TASR prevzala správu od agentúry AFP.
Prvý štart americkej rakety so satelitmi britskej spoločnosti sa očakáva koncom tohto roka. Výkonný riaditeľ OneWebu Neil Masterson poďakoval spoločnosti Elona Muska za podporu.
Spoločnosť OneWeb sa 3. marca pre situáciu na Ukrajine rozhodla pozastaviť všetky štarty svojich satelitov z kozmodrómu Bajkonur, pri ktorých by museli používať ruské rakety Sojuz.
Britská spoločnosť vyslala na obežnú dráhu už 428 satelitov v spolupráci so spoločnosťou Starsem, ktorá je spoločným podnikom francúzskej firmy Arianespace a ruského Roskosmosu. Cieľom OneWebu je vyslať na obežnú dráhu celkovo 650 satelitov a vytvoriť tak globálnu komerčnú internetovú službu do budúceho roka.
Francúzska spoločnosť Arianespace začala spolupracovať s Roskosmosom pred dvoma desaťročiami. Spoločnosti majú zmluvu na 16 štartov rakiet Sojuz od decembra 2020 do konca tohto roka. Rusko pre sankcie EÚ za útok na Ukrajinu pozastavilo 26. februára štarty vesmírnych rakiet z Francúzskej Guiany a stiahlo svoj technický personál. 

Stráca Facebook dych a vystrieda ho Instagram? -  https://unipopress.ff.unipo.sk
Súd v Moskve v pondelok vyhlásil sociálne siete Facebook a Instagram za extrémistické a zakázal ich. Stalo sa tak na základe obvinenia, že ich materská firma, americký technologický gigant Meta, počas vojny na Ukrajine toleruje na sociálnych sieťach prejavy rusofóbie. Informovala o tom agentúra AFP.
Okresný súd v Moskve sa tak stotožnil so žiadosťou prokuratúry o zákaz týchto dvoch platforiem sociálnych médií za "vykonávanie extrémistických aktivít". AFP dodala, že služba WhatsApp spoločnosti Meta nebude zakázaná, pretože nejde o verejnú platformu.
Na pojednávaní vystúpil aj zástupca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorý žiadal od súdu okamžitý zákaz činnosti spoločnosti Meta v Rusku.
FSB obvinila Metu, že v čase "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ nazýva svoju vojenskú agresiu voči Ukrajine, pracuje proti záujmom Moskvy, dodala AFP.
Po tom, čo prezident Vladimir Putin vydal 24. februára rozkaz na začatie invázie ruských vojakov na Ukrajinu, úrady v Rusku zablokovali prístup na sociálne siete Facebook a Instagram, ako aj na Twitter.
Spoločnosť Meta potom 10. marca oznámila, že plánuje zmeniť svoje pravidlá týkajúce sa násilných vyjadrení tak, aby umožnila ľuďom v niektorých krajinách vyjadriť svoj hnev voči ruským ozbrojeným silám, ale nie voči ruským civilistom.
Tento svoj postoj Meta prehodnotila: jej prezident pre globálne záležitosti, Nick Clegg, oznámil, že voľnejšie pravidlá sa budú vzťahovať iba na prispievateľov z Ukrajiny.
V pondelok to potvrdila aj právna zástupkyňa spoločnosti Meta, ktorá pred moskovským súdom vyhlásila, že "po verejnej diskusii" spoločnosť zmenila svoju politiku a považuje "rusofóbiu a výzvy na násilie voči ruským občanom za neprijateľné". Súd však tieto argumenty odmietol.
Meta má po celom svete miliardy používateľov svojich aplikácií. Sociálne siete Facebook a Instagram používali v Rusku široké vrstvy obyvateľstva, pričom Instagram bol najobľúbenejšou platformou ruskej mládže.
Pre mnoho malých ruských firiem bol Instagram kľúčovou platformou pre reklamu, spracovanie predaja a komunikáciu s klientmi.
Twitter a Facebook sú v Rusku nedostupné od 4. marca a Instagram bol v krajine zablokovaný pred týždňom - 14. marca. Aplikácia WhatsApp funguje bez obmedzení.


10 Downing Street - Wikipedia
Úrad britského premiéra na Downing Street v pondelok uviedol, že Rusko nesie zodpovednosť za minulotýždňové podvodné telefonáty členom britskej vlády. Británia začala v tejto súvislosti vyšetrovanie, informovala stanica Sky News.
Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona povedal, že za podvodné telefonáty členom britskej vlády je zodpovedné Rusko.
"Je to štandardný postup pre ruské informačné operácie," povedal a podobné operácie označil za súčasť stratégie Kremľa, ktorej cieľom je pokúsiť sa a odviesť pozornosť od nezákonného konania Ruska na Ukrajine a porušovania ľudských práv, ku ktorému tam dochádza.
Britský minister obrany Ben Wallace minulý štvrtok oznámil, že sa s ním prostredníctvom videokonferencie pokúsil spojiť podvodník, ktorý tvrdil, že je ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.
Britská ministerka vnútra Priti Patelová neskôr uviedla, že krátko predtým taktiež taktiež zaznamenala telefonát od podvodníka, pripomína Sky News.
K takýmto telefonátom podľa hovorcu britskej vlády nikdy nemalo dôjsť, preto britské úrady začali vo veci vyšetrovanie.
Johnsonov hovorca vyzval ľudí, aby nenapomáhali šíreniu dezinformácií v prípade, ak sa objavia videoklipy súvisiace s týmito falošnými telefonátmi.
"Vyzývane ľudí, aby nenapomáhali úsiliu ruských úradov oslabovať reakciu medzinárodného spoločenstva na to, čo sa deje na Ukrajine," povedal hovorca britskej vlády na margo ruskej vojenskej agresie voči Kyjevu.

David Beckham hands over Instagram account to hero Ukrainian doctor - LBC 
Bývalý anglický futbalista David Beckham, ktorý je od roku 2005 veľvyslancom dobrej vôle Detského fondu OSN (UNICEF), odovzdal v nedeľu kontrolu nad svojím účtom na sociálnej sieti Instagram jednej ukrajinskej lekárke. Tá následne počas dňa zverejnila na jeho účte zábery z perinatálneho centra v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, kde pomáhajú matkám po pôrode. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá pripomenula, že Charkov je terčom ruských útokov už približne tri týždne.
Lekárka, ktorá sa predstavila ako Iryna na Beckhamovom účte zverejnila príbehy (stories) zobrazujúce napríklad pivnicu, do ktorej po ruskej invázii evakuovali tehotné ženy a novorodičky. V jednom z klipov ukázala mladú matku Janu, ktorej syn Mychajlo sa dva dni po spustení ruskej invázie narodil s dýchacími problémami. Ich dom bol zničený ruským ostreľovaním.
David Beckham má na Instagrame vyše 71 miliónov sledovateľov. Vo videu ich vyzval, aby sa pripojili k celosvetovej organizácii UNICEF a pomohli ľuďom na Ukrajine zabezpečiť prístup k pitnej vode a jedlu a zároveň prispieť na vybavenie pôrodníc a fungovanie služieb na ochranu detí, napísal denník The Guardian.


File:Russian Media Group logo.svg - Wikimedia Commons
Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group (RMG) vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC.
"Dôvodom tohto rozhodnutia boli ostré vyhlásenia týchto hudobníkov na adresu Ruska v kontexte náročnej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou," uvádzalo sa v spomínanom stanovisku.
Spoločnosť ďalej uviedla, že jej najvyššou prioritou je rešpekt voči poslucháčom a "arogantný a pohŕdavý postoj hudobníkov voči ruským poslucháčom" jej nenechal žiadnu inú voľbu, než s týmito umelcami ukončiť zmluvu.
Na zozname zakázaných umelcov sa ocitlo niekoľko ukrajinských hudobníkov a tri ruské kapely vrátane legendárnej rockovej skupiny Aquarium, píše BBC. Spevák tejto kapely Boris Grebenščikov nazval v príspevku na sociálnej sieti Instagram vojnu na Ukrajine "šialenstvom".
"Polovicu svojho života som strávil pod nejakým zákazom," povedal Grebenščikov pre BBC. "V 70. rokoch boli zákazy, v 80. rokoch - na tom nie je nič nezvyčajné. Tí stí ľudia, ktorí vás zakazujú, vám potom dávajú ceny," dodal.
Tlak na nesúhlasné hlasy v hudobnom priemysle je v ostrom kontraste s umelcami lojálnymi Kremľu, z ktorých niektorí minulý týždeň vystúpili na okázalom koncerte na moskovskom štadióne Lužniki. Na podujatí sa v hlavnej úlohe objavil prezident Vladimir Putin, pripomína britská spravodajská stanica.
Podľa hudobnej manažérky Eleny Savelevovej prichádza tlak na promotérov zvyčajne zo strany regionálnych bezpečnostných služieb, pričom ich úradníci sa objavujú v koncertných sálach a hrozia im uväznením a pokutami.
"Nikdy nie je uvedené, odkiaľ sú - žiadne meno, telefónne číslo, e-mail, úradná pečiatka. Môže to vyzerať ako fejk – len vytlačený zoznam s menami hudobníkov, spisovateľov alebo komikov," povedala pre BBC Savelevová.
Bez ohľadu na pôvod však zoznam reflektuje čoraz nepredvídateľnejšie prostredie pre ľudí v Rusku, ktorí nesúhlasia s vojnou. Pre niektorých hudobníkov to znamená, že ich jedinou možnosťou je vystupovať v zahraničí, pripomína BBC.

Copyright © TASR 2022