26. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Španielsky kráľ Juan Carlos sa so svojím tradičným štedrovečerným príhovorom neobjavil vo vysielaní štátnej katalánskej televíznej stanice, a to po prvý raz v jej 30-ročnej histórii. Udalosť tak ešte viac podčiarkla separatistické nálady Katalánska, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.
Oficiálnou príčinou zrušenia kráľovho príhovoru bol krátky štrajk zamestnancov proti znižovaniu rozpočtu a produkcie televízie. V čase kráľovho prejavu odvysielali náhradný program. Katalánsko sa dlhší čas sporí s centrálnou vládou v Madride ohľadom skracovania dotácií pre verejné služby regiónu, podotýka agentúra.
Juan Carlos sa v inkriminovanom prejave vyhol priamej diskusii ohľadom kontroverzných zámerov Kataláncov odtrhnúť sa od krajiny. Dôrazne však vyzval obyvateľov, aby sa v čase hlbokej, päť rokov trvajúcej hospodárskej krízy zjednotili a začali tak ťažiť z rozmanitosti jednotlivých historických regiónov Španielska.
Katalánsko ležiace na severovýchode krajiny je relatívne bohatým regiónom, ktorý produkuje približne pätinu celkového objemu výroby Španielska. Katalánsky líder Artur Mas (CiU) podporuje referendum o nezávislosti regiónu, ktoré sa uskutoční 9. novembra na budúci rok. Región má svoj vlastný jazyk a žije tu 7,6 milióna ľudí.




Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden dnes varoval, že deti, ktoré v súčasnosti prichádzajú na svet, nebudú mať žiadnu predstavu o tom, čo je to súkromie. Uviedol to v dvojminútovom videozázname, ktorý dnes zverejnila britská televízna stanica Channel 4.
Snowden ho nahral v Moskve, kde dostal dočasný azyl po odhalení programu NSA sledujúceho elektronickú komunikáciu medzi ľuďmi.
"Máme v našich vreckách senzory, ktoré nás sledujú všade, kam ideme. Zamyslite sa nad tým, čo to znamená pre súkromie priemerného človeka... Deti, ktoré sa dnes narodia, vyrastú a ....nebudú nikdy vedieť, čo to znamená mať súkromný moment pre seba, mať myšlienku, ktorú nik nenahráva a neanalyzuje. A to je problém, pretože na súkromí záleží, súkromie je to, čo nám umožňuje rozhodnúť sa kto sme a kým chceme byť," citovala ho agentúra Reuters.
Televízna stanica Channel 4 odvysielala Snowdenov príhovor ako alternatívne vianočné posolstvo k vianočnému príhovoru kráľovnej, ako je jej zvykom od roku 1993. V predchádzajúcich rokoch vystúpili s "alternatívnym" vianočným posolstvom napríklad vtedajší iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád (2008) či obľúbené kreslené postavičky Marge a Lisa Simpsonová (2004).
Snowden povedal občanom, že by mohli spoločne skoncovať s masovým dohľadom. "Spoločne môžeme nájsť lepšiu rovnováhu, skoncovať s masovým dohľadom a pripomenúť vláde, že ak chce naozaj vedieť, čo cítime, vyjde ju lacnejšie, ak sa nás namiesto sledovania opýta."
V utorok Snowden, ktorý odhalil tisíce tajných dokumentov NSA, v rozhovore pre Washington Post konštatoval, že dosiahol, čo mal v úmysle.
"Pre mňa... sa misia už skončila," povedal.



Prominentnú ukrajinskú občiansku aktivistku, 34-ročnú novinárku na voľnej nohe Teťjanu Čornovilovú v noci nadnes prepadli neznámi útočníci a brutálne ju zbili. Podľa novín Ukrajinska Pravda, pre ktorú tiež písala, jej zlomili nos, spôsobili otras mozgu a množstvo pomliaždenín. Novinárku, ktorá sa venovala korupcii na najvyšších miestach, našla policajná hliadka zbitú v kroví neďaleko Kyjeva. Iba zopár hodín predtým zverejnila článok o majetkových pomeroch vysokých vládnych činiteľov.
Podľa opozičných aktivistov sa Čornovilová nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Stovky demonštrantov v Kyjeve požadovali dnes rezignáciu ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Niektorí z nich držali fotografie novinárky, ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov masových demonštrácií, ktoré už mesiac otriasajú Kyjevom.
Novinárka sa v noci vracala svojím autom domov, keď ju zablokoval športový automobil. Muži, ktorí ním cestovali, jej rozbili na aute zadné sklo a vytiahli ju von, kde ju zbili. Podľa vyjadrenia jej manžela Mykolu Berezového má zlomeniny nosa a tváre.
V článku, ktorý tesne predtým zverejnila, písala o luxusnej predmestskej rezidencii, ktorú si údajne stavia minister Zacharčenko.
Prezident Viktor Janukovyč dnešný útok na novinárku odsúdil a nariadil jeho dôkladné vyšetrenie.
Obavy nad viacerými podobnými útokmi v uplynulých týždňoch vyjadrila aj americká ambasáda v Kyjeve.
Svetový šampión v boxe, vodca opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko obvinil úrady, že sa pokúšajú zastrašiť aktivistov opozície a vyzval na celoštátne bojkotovanie vlády. "Chcú paralyzovať ľudí strachom. To sa nestane," citovala ho agentúra Associated Press.
Na Štedrý deň bol v Charkove zbitý a pobodaný organizátor opozičných protestov Dmytro Pylypec.
Šéfka Centra pre občianske slobody, Oleksandra Matvejčuková, povedala, že "ak sú napadaní ľudia, ktorí bránia ľudské práva... už nie je možné hovoriť o demokracii."

Copyright © TASR 2013