23. 12. 2013

Zomrel Ned Vizzini

Zomrel Ned Vizzini


Vo veku 32 rokov zomrel vo štvrtok americký spisovateľ Ned Vizzini, ktorý sa preslávil tínedžerskými románmi o depresiách a úzkostiach. V knihách otvorene hovoril o svojich trápeniach s depresiou.
"Príčinou smrti bola samovražda," povedal policajný lekár z New Yorku. Dôvody jeho činu nie sú známe; utrpel zranenia spôsobené skokom zo strechy budovy, v ktorej žijú jeho rodičia, uviedol denník New York Times.
Vizzini ako 15-ročný začal písať pre newyorské médiá a v 19 rokoch prvýkrát publikoval pamäti s názvom Teen Angst? Naaah.
Mladý autor získal ceny za knihu It's Kind of a Funny Story, v ktorej píše o svojich depresiách v čase dospievania. Medzi jeho ďalšie romány patria Be More Chill a The Other Normals.
Napriek úspechu mal Vizzini naďalej problémy s depresiou, o ktorej otvorene hovoril. Krátko po vydaní románu Be More Chill sa rozhodol liečiť v nemocnici New York Methodist Hospital.
"Vďaka individuálnemu i skupinovému poradenstvu, liekom, terapeutickým aktivitám a ľuďom, ktorým na mne záležalo, som to zvládol," uviedol pre webovú stránku nemocnice. Niekoľko dní po tom, ako opustil nemocnicu, začal písať ďalšiu knihu.
Výsledkom bol úspešný titul z roku 2006 s názvom It's Kind of a Funny Story. Kniha sa o štyri roky neskôr stala predlohou filmu, v ktorom účinkovali Zach Galifianakis a Emma Robertsová. Vizzini po sebe zanechal manželku a syna.

Copyright © TASR 2013