23. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Austrálska polícia zadržala štyroch francúzskych novinárov, ktorí spravodajsky pokrývali protest proti otvoreniu uhoľnej bane na severe štátu Queensland. Francúzov obvinili z nepovoleného vstupu na železničnú trať, informovala v pondelok agentúra DPA.
Miestna polícia uviedla, že zadržala siedmich ľudí, medzi ktorými sú štyria občania Francúzska vo veku 29, 30, 32 a 39 rokov a traja austrálski účastníci protestu.
Dvaja Austrálčania si počas protestnej akcie sadli na koľajnice a rukami sa pripútali k sudu, ktorí na ne umiestnili.
Vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach je vidieť, ako boli obvineným nasadené putá a ako ich odviedli do policajného vozidla. Francúzov po niekoľkých hodinách prepustili na kauciu.
"My sme len natáčali akciu týchto ľudí a nevieme, prečo sa polícia rozhodla nás zadržať," povedal jeden zo zadržaných francúzskych novinárov Hugo Clément, ktorý je vo vlasti známym tvorcom dokumentárnych filmov o klimatických zmenách a iných environmentálnych otázkach.
Všetkých sedem obvinených predstúpi pred austrálsky súd 3. septembra.
Aktivisti obsadením uhoľného terminálu protestovali voči plánom na otvorenie novej bane Carmichael nadnárodnou spoločnosťou Adani. Má ísť o jednu z najväčších uhoľných baní na svete.
V posledných rokoch sa jej otvorenie stalo v Austrálii jednou z najviac diskutovaných tém v súvislosti s bojom proti klimatickej zmene. Proti otvoreniu novej bane sa konajú masové protesty v celej Austrálii. Ťažobná spoločnosť Adani v týchto dňoch plánuje na mieste plánovanej ťažby začať rozsiahle prípravné práce.

Nedeľňajšie parlamentné voľby na Ukrajine boli "kompetitívne a základné slobody boli všeobecne rešpektované", konštatovala v pondelok Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá voľby monitorovala.
"Hlasovanie bolo transparentné a dobre organizované, spočítavanie hlasov bolo tiež transparentné," uviedol na tlačovej konferencii Albert Jonsson z Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Citovala ho agentúra DPA.
Za negatívum Jonsson označil zaujatosť médií pred voľbami, poukazujúc na "extrémnu koncentráciu vlastníctva" televíznych kanálov.
Ako v pondelok informovala agentúra UNIAN, zo zrátania 62,48 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala 42,52 percenta hlasov. Proruskú Opozičnú platformou - Za život podporilo 13,01 percenta voličov. Strana Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka získala 8,52 percenta a strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej 8,02 percenta hlasov. Stranu Hlas (Holos) podporilo 6,30 percenta voličov.

Americký superhrdinský film Avengers: Endgame sa stal najlepšie zarábajúcou filmovou snímkou všetkých čias, keď v nedeľu prekonal svetový rekord sci-fi príbehu Avatar, ktorý zotrval desaťročie na vrchole rebríčka filmov s celosvetovo najvyššími tržbami.
Avengers: Endgame, ktorý nakrútili bratia Russovci, prekročil zisk 2,790 miliardy dolárov, čím prekonal doterajší rekord Avatara z dielne kanadsko-amerického režiséra Jamesa Camerona na úrovni 2,789 miliardy dolárov, informovala v pondelok stanica BBC.
Predmetný film mal premiéru v apríli a stále sa premieta.
Film, ktorý je štvrtým pokračovaním série Avengers, si prvenstvo vydobyl predovšetkým vďaka veľkej návštevnosti v medzinárodnom meradle - v Číne zarobil 629 miliónov dolárov, v Južnej Kórei 105 miliónov dolárov a v Brazílii 85 miliónov dolárov. V hlavných úlohách účinkujú Robert Downey, Scarlett Johanssonová a Chris Hemsworth.
Film pochádza z kalifornského filmového štúdia Marvel Studios, ktoré patrí pod produkčnú spoločnosť The Walt Disney Studios. Jej riaditeľ Alan Horn pri tejto príležitosti vyzdvihol filmových fanúšikov za to, že pomohli dostať Avengers: Endgame na "historické výšiny".
Prvú desiatku komerčne najúspešnejších filmov dopĺňajú Titanic (1997), Star Wars: Sila sa prebúdza (2015), Avengers: Infinity War (2018), Jurský svet (2015), Avengers: Pomstitelia (2012), Rýchlo a zbesilo 7 (2015), Avengers 2: Vek Ultrona (2015) a Čierny panter (2018).


Copyright © TASR 2019