22. 7. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Obžalovaný v kauze v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a bývalý šéf televízie Pavol R. trvá na svojej nevine. Obhajoba namieta účelovosť konania a obviňuje prokurátora Jána Šantu z nepripustenia jediného dôkazného návrhu do vyšetrovacieho spisu. Povedali to na hlavnom pojednávaní v kauze falšovania televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".
Súčasťou obhajoby, ktorú za Mariana K. predniesol advokát Michal Mandzák, bolo opätovné tvrdenie, že obžalovaný nemá právo na dôverný rozhovor s advokátmi. Trestné oznámenie spochybnil z dôvodu, že sa Markíza najprv bránila prostredníctvom civilného sporu a až keď ho prehrala, obrátila sa na políciu.
Na to reagoval zástupca poškodenej Markízy Daniel Lipšic s tým, že televízia nemala donedávna dôveru v orgány činné v trestnom konaní. „Dôkazom toho je v spise sa nachádzajúci materiál, ktorý spracovala Národná protikorupčná jednotka NAKA, ktorú viedol Krajmer“. Tá podľa Lipšica nebola vôbec príslušná na právnu kvalifikáciu falšovania cenných papierov. Na záver reči dodal, že jeden z obžalovaných mal ešte donedávna vplyv na orgány činné v trestnom konaní, čo je taktiež dôvodom, prečo sa až teraz obrátila na cestu trestného konania.
Dohodu o vine a treste nepripustil prokurátor ani obžalovaní. Celé pojednávanie bude vedené v neprítomnosti Mariana K. Ten je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Po prestávke vypovedá Pavol R.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil na pondelkom hlavnom pojednávaní v kauze tzv. televíznych zmeniek TV Markíza údajnú piatu zmenku. Tú namieta obhajca Marek Para s tým, že sa nejedná o originál. Ide o nový dôkaz, ktorý získal Šanta po vznesení obžaloby. Bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. predtým tvrdil, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek, nie viac.
Pavol R., ktorý je v kauze obžalovaný spolu s Marianom K., na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku trval vo výpovedi na svojej nevine. Hovoril o kauze Gamatex, namietal zoznam svedkov a obviňuje svoju niekdajšiu spoločníčku Silviu Volzovú so spriahnutia sa s mafiou, Petrom Čongrádym a Petrom Steinhübelom. Zmenky považuje za vhodné riešenie, pretože "nikoho nezabili".
Väčšinu svojej úvodnej výpovede využil Pavol R. na rozprávanie o kauze Gamatex z roku 1998. Na súde zopakoval, že mu riešenie obchodného sporu prostredníctvom zmeniek navrhol nebohý právnik Ernest Valko. Dokazovať to majú listinné dôkazy, ktoré predložil súdu. O zmenkách samotných hovoril v úvodnej reči minimálne.
Na záver úvodnej reči doplnil, že namieta zoznam svedkov, kde sa podľa jeho slov majú nachádzať aj ostatní šéfovia televízie Vladimír Repčík, Zuzana Ťapáková aj Matthias Settele. Tí podľa neho nemôžu mať o predmetnom spore žiadne vedomosti a zopakoval, že žiadal predvolať svoju exmanželku Vieru Ruskovú, ktorú prokurátor odmietol vypočuť.
Po jeho takmer 45-minútovej výpovedi sa ho Šanta spýtal, či považuje zmenky za ekonomicky výhodné riešenie, vzhľadom na to, že Pavol R. tvrdí, že týmto situáciu v roku 2000 stabilizoval. „Napravil som to najlepším spôsobom, ako som vedel, nikoho nezabili“, reagoval Rusko a dodal, že Markíza „bojovala s tými, ktorí sú dnes zatvorení za vraždy“.
Po otázkach prišiel aj prvý konflikt medzi obhajcami obžalovaných a poškodených, keď sa prokurátor Šanta opýtal, prečo akceptoval Pavol R. sumu 26 miliónov eur. To namietal obhajca Michal Mandzák s tvrdením, že sa jednalo o bianko zmenky, kde nebola vyplnená suma. Otázka by preto naznačovala, že mal Pavol. R. vedomosť o výške sumy v čase podpísania zmenky.
Slovný konflikt sa opakoval, aj keď sa prokurátor Šanta spýtal Pavla R., či ho nehryzie svedomie, že v otázke zmeniek nepodal na civilnom súde opravný prostriedok. Rusko reagoval, že to za korektné považuje, pretože „Markíza profitovala 19 rokov z našej dohody a bola to dohoda, ktorá umožnila to profitovanie mne, všetkým beneficiérom, a aj akcionárom Markízy“ Dodal, že keby sa spočítali výnosy Markízy za predmetnú dobu, tak „prídete k stovkám miliónov až k miliardám“. Sumu zmeniek považuje za adekvátnu a dodal, že v čase podpísania zmeniek by podpísal „aj dvojnásobnú sumu“.
Obžalovaný v kauze v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a bývalý šéf televízie Pavol R. trvá na svojej nevine. Obhajoba namieta účelovosť konania a obviňuje prokurátora Šantu z nepripustenia jediného dôkazného návrhu do vyšetrovacieho spisu.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".
Marian K. je obvinený aj za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obvinený z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla ku predmetným zmenkám.

 




Chronológia kauzy zmeniek TV Markíza.


14. mája 2018
Televízna spoločnosť Markíza-Slovakia podala v súvislosti so spornými zmenkami v hodnote takmer 70 miliónov eur trestné oznámenie na Mariana K. a Pavla R. za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

6. júna 2018
Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie vo veci sporných zmeniek, ktoré mal podpísať niekdajší štatutár TV Markíza Pavol R.

15. júna 2018
TV Markíza požiadala Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom K. riadne splnili daňové povinnosti. Ako informovali zástupcovia televízie, existuje dôvodné podozrenie na viacnásobné porušenie zákona o účtovníctve, zákona o dani z príjmov a daňového poriadku.

20. júna 2018
Pavol R. si prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa dostaví na výsluch.

20. júna 2018
Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že podnikateľa Mariana K. zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek.

20. júna 2018
Na OS Bratislava V mal pokračovať spor o zaplatenie zmenky v hodnote 26.190.002 eur. Termín pojednávania bol zrušený z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

21. júna 2018
Exriaditeľ TV Markíza a bývalý minister hospodárstva Pavol R. absolvoval výsluch pred vyšetrovateľom. Polícia ho zadržala a podala podnet na jeho väzobné stíhanie. Vyšetrovateľ NAKA vypočul aj podnikateľa Mariana K. Ten zostal naďalej zadržaný.

23. júna 2018
Marian K., ako aj Pavol R. budú stíhaní na slobode. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

28. júna 2018
Podnikateľ Marian K. bude stíhaný väzobne. Na verejnom zasadnutí o tom rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý čiastočne vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Pavol R. bude stíhaný na slobode. Mariana K. odviedli do väzby z pojednávacej miestnosti. Verdikt NS SR bol definitívny.

19. júla 2018
Televízia Markíza podala odvolanie proti rozhodnutiu prvostupňového súdu v kauze televíznych zmeniek. Okresný súd Bratislava V ešte 26. apríla 2018 rozhodol v prospech spoločnosti Mariana K. Podľa Markízy však súd nezobral do úvahy presvedčivé dôkazy, že zmenky sú falošné.

30. júla 2018
Marian K. požiadal v druhej polovici júla o prepustenie z väzby.

3. augusta 2018
Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že sudca pre prípravné konanie ŠTS v Banskej Bystrici zamietol žiadosť Mariana K. o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív.

22. augusta 2018
Marian K. ostáva naďalej vo väzbe. Najvyšší súd SR zamietol jeho sťažnosť na rozhodnutie prvostupňového súdu. Má za to, že dôvody väzby trvajú naďalej.

11. septembra 2018
Senát Ústavného súdu SR odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť Mariana K. týkajúcu sa jeho väzby.

26. septembra 2018
Pojednávanie o zmenkovom spore týkajúcom sa TV Markíza sa nekonalo. OS Bratislava V zrušil pojednávanie z dôvodu podanej námietky zaujatosti žalobcom.

8. októbra 2018
Marian K. odovzdal do trezoru okresného súdu originály zmeniek, za ktoré žiadal vyplatiť od televízie Markíza desiatky miliónov eur. Originály od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom R.

6. novembra 2018
Marian K. podal žiadosť o prepustenie z väzby. Žiadosť bola doručená dozorujúcemu prokurátorovi 12. novembra 2018.

15. novembra 2018
Zmenky nie sú podľa odborníčky autentické. Písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdí Pavol R. a podnikateľ Marian K.

11. decembra 2018
Marian K. zostal naďalej za mrežami. Rozhodol o tom trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí.

14. decembra 2018
V Národnej kriminálnej agentúre v Banskej Bystrici vypovedal obvinený Pavol R. Zdôraznil, že v spise chýbajú nejaké listiny a neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba. Odmietol, že by v tomto prípade išlo o obštrukciu.

8. januára 2019
Marian K. zostal naďalej v sprísnenej väzbe. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí.

15. marca 2019
Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

24. júna 2019
Marian K. stiahol žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Senát ŠTS z tohto dôvodu zrušil neverejné zasadnutie, ktoré sa malo konať 25. júna. Marian K. netrvá na svojej žiadosti o prepustenie z väzby. Jeho obhajoba tvrdí, že existuje dôvodné podozrenie o monitorovaní jeho komunikácie s obhajcami, a preto sa nemôže riadne pripravovať na výsluch.

16. júla 2019
Marian K. požiadal súd, aby sa prvé hlavné pojednávanie, ktoré je naplánované na 22. júla, uskutočnilo pred Špecializovaným trestným súdom v jeho neprítomnosti.

Copyright © TASR 2019