3. 8. 2018

MV SR: Zhrnutie a reakcia na uverejnené informácie v Denníku N

MV SR: Zhrnutie a reakcia na 

uverejnené informácie v Denníku N

Ministerstvo vnútra SR zhrnulo najzjavnejšie nepravdy v článku publikovanom v Denníku N o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu. Vychádzalo pri tom z rozhovorov so zamestnancami rezortu a z dostupných dokumentov.

1. Nie je pravda, že vietnamskí predstavitelia prišli za veliteľom kolóny Jánom H. a požiadali ho, aby do kolóny zaradil ešte jednu dodávku, v ktorej mal byť unesený Vietnamec.
2. Nečakalo sa na žiadnu dodávku, kvôli ktorej sa malo podľa publikovaného článku predĺžiť stretnutie.
3. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák nikdy nikomu neprikazoval, aby akúkoľvek osobu "preložil" z českej dodávky do policajnej.
4. "Kali o tom vie, je to štátny záujem" ani nič podobné na mieste nezaznelo.
5. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák nikdy nikomu nepovedal, že sa mal Vietnamec opiť a spadnúť zo schodov.
6. Nevieme nič o tom, že by príslušníci vietnamskej tajnej služby mali nastupovať do nejakej dodávky s osobou menom Thanh a dokonca ho pridržiavať, aby nespadol.
7. Samotnú kolónu tvorili len vozidlá ministerstva vnútra a sprievodné vozidlá s označením polícia. Žiadne vozidlá s českými evidenčnými číslami neboli súčasťou kolóny. Súčasťou kolóny podľa zamestnancov MV SR neboli ani motorky. Tie mali byť súčasťou sprievodu vietnamskej delegácie v marci 2017, ale nie v júli 2017, keď sa mal podľa publikovaného článku únos uskutočniť. Táto informácia podľa MV SR výrazne spochybňuje zdroj, z ktorého autor článku vychádzal.
8. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák zostal vo vládnom hoteli Bôrik, nebol ani v kolóne, ani na letisku pri odlete.
9. Ochrankár Ladislav O. , ktorý mal podľa článku dozerať na priebeh letu, sa na palube lietadla nenachádzal. Celý čas bol v službe a chránil exministra.
10. Rezort vnútra už poskytol vládny špeciál predstaviteľom cudzích štátov aj v minulosti.

Ministerstvo vnútra SR opäť zdôrazňuje, že Slovenské orgány sa aktívne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia.
MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní tohto prípadu a bude tak robiť aj naďalej.