4. 8. 2018

Zomrel Juraj Fándli

Zomrel Juraj Fándli

Krátko pred svojimi 70. narodeninami zomrel vo štvrtok kameraman Juraj Fándli. ČTK to dnes povedal režisér a producent Fero Fenič. Fándli veľa spolupracoval s českými režisérmi, napríklad s Vítom Olmer či Vladimírom Drhou, s ktorými nakrútil niekoľko snímok z prostredia dospievajúcich detí. Za kamerou stál pri filme Sonáta pre ryšavku, Dneska prišiel nový chalan, Do zubov a do srdiečka, Správna trefa. S Filipom Renčom natočil Requiem pro panenku. Venoval sa tiež veľa televíznej tvorbe.
Juraj Fándli sa narodil 5. augusta 1948 v slovenských Šintava. Za kamerou stál od začiatku 80. rokov, kedy sa podieľal na vzniku mnohých dodnes populárnych filmov z prostredia detí a mladých ľudí, často z detských domovov. Popri spomínaných to boli tiež ešte Olmerov Sklenený dom a Stav stroskotania alebo filmy Hej, on letí, Správna trefa či Siedme nebo.
V roku 1982 sa podieľal na vzniku hraného televízneho debutu Brehy nehy Fera Feniča, ktorý odborníci označujú na dobu vzniku ako prevratný. Točil tiež dokumenty, podieľal sa na seriáli Desať storočia architektúry.
Po roku 1989 ako kameraman spolupracoval na vzniku niekoľkých komédií Víta Olmer - Ešte väčší blbec, než sme dúfali, Waterloo po česky, so Zdeňkom Troškom natočil rozprávku Z pekla šťastie. Ďalšie jeho tvorba bola už len pre televíziu. Jeho poslednou prácou bolo televízne spracovanie poviedky Karla Čapka, ktorú pod názvom Osudové peniaze natočil v roku 2010 Jiří Krejčík.

Copyright © ČTK 2018