1. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Česká televízia (ČT) ponúkne na jeseň päť nových seriálov a minisérií. Na jej obrazovky zamieri miniséria Redl, pohľad na českej malomesto v seriáli Lynč, nové diely kriminálneho Labyrintu, tretia rada seriálu Prvé republika a šesťdielna séria Záhradníctvo dvojice Jan Hřebejk a Petr Jarchovský. Deviatou sezónou sa do vysielania vráti tanečná súťaž StarDance. ČT uvedie aj kolekciu zahraničných seriálov a české filmy. Novinárov o tom informoval generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák.
"Spolupracovali sme nielen s poprednými českými tvorcami, ale priestor sme dali v tejto sezóne tiež mladým, talentovaným autorom. Za seriálom Lynč napríklad stojí skupina čerstvých absolventov filmových škôl, ktorí svoj pôvodný námet rozvíjali pod vedením hollywoodskeho scenáristu Harolda Aptera," uviedol Dvořák.
Osemdielny Lynč sa zrodil na workshope študentov filmových škôl, ktorý viedol americký scenárista Apter. Spracováva tému rasových predsudkov na malomeste a predstaví sa v ňom napríklad Zuzana Stivínová alebo Jiří Dvořák, ktorý bude tancovať aj v novej rade StarDance.
Vo štvordielne minisérii Redl s Ondrejom Sokolom v hlavnej úlohe režisér Hřebejk odkrýva pozadie podivného kriminálneho prípadu z 90. rokov.
Hřebejk sa divákom na jeseň predstaví nielen ako režisér Redl. ČT uvedie aj šesťdielnu sériu dvojice Hřebejk-Jarchovský Záhradníctvo, ktorá sleduje životný príbeh tri rodín odohrávajúci sa na pozadí dramatických udalostí minulého storočia. Seriál sa podľa Jarchovského nebude príliš líšiť od už uvedenej filmovej trilógie. "Už od začiatku bol scenár koncipovaný tak, aby každý film obstál sám o sebe, ale zároveň medzi nimi boli také pojítka. Takže sa jedná o epickú kroniku a od televíznej seriálovej podoby si sľubujeme, že to budú diváci vnímať ako jeden filmový román," povedal ČTK Jarchovský.
Diváci ČT uvidia tiež nové diely úspešných seriálov. Na obrazovke sa znovu objaví tím vyšetrovateľov mysteriózny kriminálky Labyrint Jiřího Stracha aj rodina Valenta v treťom rade Prvé republiky.
ČT ponúkne aj kolekciu oceňovaných zahraničných seriálov. Desaťdielny seriál Mladý pápež nakrútil oscarový režisér Paolo Sorrentino, novú trojdielnu adaptáciu románu Leva Nikolajeviča Tolstého Vojna a mier sa ujala britská BBC a život kubánskeho diktátora zmapuje dvojdielny Fidel v réžii Davida Attwooda. Vráti sa aj Saga Norénová vo štvrtej rade temného škandinávskeho Mostu, Francis Underwood v piatej sérii Domu z kariet či nórsky spisovateľ Jo Nesbø s druhým radom thrilleru Okupácia.
ČT uvedie tiež premiéry českých filmov, medzi ktoré patria humorný príbeh Kvarteto režiséra Miroslava Krobota, snímka Agnieszky Hollandovej Cez kosti mŕtvych, posledný film Jana Nemca Vlk z Kráľovských Vinohradov a česko-slovenská dráma Eva Nová s Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe.

Copyright © ČTK 2018


Japonsko v stredu oznámilo, že sa zo všetkých síl snaží zachrániť japonského novinára, údajne zadržiavaného v Sýrii. Tokio tak reaguje na video zachytávajúce muža, ktorý vyzerá ako žurnalista a ktoré bolo zverejnené na internete. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Novinár na voľnej nohe Džumpei Jasuda dal naposledy o sebe vedieť zo Sýrie v roku 2015.
Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga v stredu uviedol, že podľa jeho presvedčenia muž na videu je Jasuda. Suga odmietol poskytnúť podrobnosti o záchrannom úsilí.
Bradatý muž na videu, zverejnenom v utorok, tvrdil, že sa nachádza v krutom a drsnom prostredí a potrebuje okamžitú záchranu. Muž rozprával po japonsky, ale vyhlásil, že je Kórejčan a volá sa Umaru.
Za posledný rok bolo zverejnených už niekoľko videí zachytávajúcich muža, ktorým je údajne Jasuda.


Copyright © TASR 2018
 


Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo smrť troch ruských novinárov, ktorých zabili v Stredoafrickej republike. V utorkovom vyhlásení identifikovali zosnulých ako Orchana Džemaľa, Alexandra Rastorgujeva a Kirilla Radčenka. Ich rodinám vyjadrili úprimnú sústrasť a dodali, že pracujú na prevoze tiel. Zástupca tamojších úradov Marcelin Yoyo potvrdil, že ich zabili počas prepadu 23 kilometrov od mesta Sibut, z ktorého odišli v pondelok po zotmení. Ich vodičovi sa podarilo utiecť a v utorok ráno informoval úrady o incidente. Členovia mierových misií Organizácie Spojených národov (OSN) uviedli, že telá sa nachádzajú v nemocnici v Sibute.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.