2. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálne siete Facebook a Instagram predstavili nový nástroj, ktorý má používateľom umožniť mať kontrolu nad časom, ktorý na ich stránkach strávi. Firmy tak podľa svojho oznámenia reagujú na nedávne psychologické a lekárske výskumy a chcú podporiť zodpovedné používanie mobilných zariadení a aplikácií.
Nové funkcie sa nachádzajú v nastavení oboch aplikácií. Nový ovládací panel používateľom zobrazí priemerný čas strávený v aplikácii na určitom zariadení. Bude tiež možné zobraziť celkový čas v rámci dňa a nastaviť si časový limit a upozornenie na jeho prekročení. Bude tiež možné stlmiť upozornenia na nové správy a aktivitu priateľov.
"Chceme, aby čas, ktorý ľudia strávia na facebooku a Instagramu, bol premyslený, pozitívne a inšpiratívne," uviedli firmy v spoločnom vyhlásení. "Dúfame, že tieto nástroje poskytnú ľuďom viac kontroly nad časom, ktorý strávia na našich platformách, a tiež podporí rozhovory medzi rodičmi a dospievajúcimi o internetových návykoch, ktoré sú vhodné." Nový nástroj nemá byť len o tom, koľko času ľudia na Facebooku a Instagramu strávi, ale tiež ako ho strávi.
Facebook je najväčšia sociálna sieť na svete, má 2,23 miliardy aktívnych užívateľov mesačne. V poslednej dobe sa však firma dostala pod paľbu kritiky kvôli nedostatočnej ochrane súkromia a kontrole zverejňovaného obsahu.
Minulý týždeň akcie firmy v reakcii na výsledky hospodárenia klesli za jeden deň o 19 percent, a zažili tak najhorší deň od vstupu na burzu v roku 2012. Trhová hodnota firmy sa znížila zhruba o 120 miliárd dolárov (2,6 bilióna Sk), a Facebook sa tak stal prvým podnikom v histórii amerického akciového trhu, ktorého trhová hodnota sa počas jediného dňa prepadla o viac ako 100 miliárd dolárov.
Facebook kúpil firmu Instagram v roku 2012 za jednu miliardu dolárov. Z aplikácie pôvodne vytvorené pre zdieľanie fotografií sa Instagram rozrástol do služby, ktorú ľudia využívajú pre zdieľanie krátkych videonahrávok a posielanie odkazov.

Nové vedenie blízkej premiérovi Viktorovi Orbánovi včera prevzalo dôležitú maďarskú spravodajskú televíziu. Ďalej sa tým posilnila dominancia Orbánovej vládnucej strany Fidesz nad médiami, čo zase upevňuje jej mocenské postavenie, poznamenala agentúra Reuters.
Orbán v apríli vyhral tretie parlamentné voľby za sebou a snaží sa svoju protiprisťahovaleckú politiku presadiť v Európskej únii. Opiera sa o silnú domácu politickú základňu, vrátane silného vplyvu na väčšinu tlačených a elektronických médií, prostredníctvom prísnej kontroly regulátora trhu, tak svojich spojencov, ktorí vlastnia čím ďalej viac médií.
Spravodajská televízia Hir TV bola súčasťou rozsiahleho obchodu medzi Zsoltom Nyergesom, verným Orbánovi, a magnátom Lajosa Simicskom, ktorý býval Orbánovým spojencom, než sa v roku 2015 rozišli v zlom. Počas tohtoročnej volebnej kampane bol Simicska dôležitým oponentom Orbána, ale jeho otvorená podpora opozičnej nacionalistickej strane Jobbik nedokázala viesť k zmene v maďarskej politike, Jobbik utrpel vo voľbách citeľnú porážku.
O niekoľko dní neskôr Simicska zastavil vydávanie opozičného listu Magyar Nemzet a ukončil vysielanie sesterskej rozhlasovej stanice Láncháíd radio a ohlásil zmeny v Hir TV. Potom všetko zostávajúce podnikania predal Nyergesovi, vrátane kedysi obrej stavebnej firmy Közgép.
Nyerges sa v stredu predstavil v Hir TV.
"Situácia spoločnosti Hir TV je stabilná, stanica bude aj naďalej fungovať a jej budúcnosť bude zabezpečená," povedal novinárom a ostatným zamestnancom. Uviedol tiež, že vymenoval provládneho mediálneho manažéra Gábora Liszkaya, aby dohliadal na operácie Hir TV.
Liszkay býval kľúčovou figúrou v Simicskovej mediálnej ríši, ale po magnátovom rozchode s premiérom sa priklonil k Orbánovi a teraz stojí na čele mediálnej skupiny Mediaworks, ktorá je základným kameňom mediálnej ríše Fideszu s rozsiahlou sieťou novín a časopisov.
Liszkay nebol k zastihnutiu, aby sa vyjadril k budúcej politickej línii Hir TV.
Hoci Nyerges býva popisovaný v maďarských opozičných médiách ako premiérov rodinný priateľ, nespomenul to, ani neodpovedal na otázky pri stretnutí s pracovníkmi Hir TV.
Vymenovanie nového vedenia šokovalo novinárov. Jeden z prítomných vyhlásil, že sa vracia stará garda, ktorá pred rokom 2015 viedla vysielania naklonené Fideszu. "Je to trochu deja vu," vyhlásil. Stratená je podľa neho relatívna redakčná sloboda, ktorá platila za opozičného majiteľa. "Toto je stará garda, ktorá sa vracia," dodal.


Copyright © ČTK 2018