2. 8. 2018

Zomrel Ilja Racek

Zomrel Ilja Racek

Vo veku 88 rokov zomrel herec Ilja Racek, dlhoročný člen Divadla na Vinohradoch.Herec s ťažko zameniteľným image hral často aj vo filme, diváci si ho pamätajú aj z televízie, kde stvárnil rad rolí a účinkoval tiež v obľúbených seriáloch Arabela sa vracia, Náhrdelník, Hříšní lidé města pražského alebo Zlá krv.
Ilja Racek sa narodil v roku 1930 v Prahe. Na plátne sa prvýkrát objavil už ako konzervatorista v roku 1948, hral potom napríklad vo filmoch Strieborný vietor, Kto chce zabiť Jessie, Kronika žhavého léta či Malostranské humoresky. Výraznejšie príležitosť dostal v divadle, v roku 2008 bol za celoživotné majstrovstvo odmenený cenou Thálie.
V mladosti sa venoval bábkovému divadlu, po vojne vyštudoval herectvo. Po absolutóriu začínal v roku 1950 v olomouckom divadle, o desať rokov neskôr sa vrátil do Prahy, pôsobil vo vtedajšom Divadle E. F. Buriana a v roku 1966 zakotvil v Divadle na Vinohradoch. Tam strávil v angažmán takmer štvrť storočia a neskôr v ňom pravidelne hosťoval. Jeho hlas s osobitou dikciou tiež dobre poznajú rozhlasoví poslucháči z mnohých hier a rozprávok.

Copyright © ČTK 2018