3. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka vo štvrtok uviedla, že sa nestotožňuje s názorom svojho otca, ktorý zvykne označovať médiá za "nepriateľov ľudu". Informovala o tom agentúra AP. 
Ivanka Trumpová, ktorá je súčasťou tímu prezidentových najbližších poradcov, sa takto vyjadrila na diskusnom podujatí mediálnej spoločnosti Axios vo Washingtone. 
Priznala, že má skúsenosti s tým, že správy, ktoré o nej prinášajú médiá, nie sú vždy celkom presné.
"Mám preto určité pochopenie pre to, keď ľudia majú obavy a sťažnosti (voči médiám), hlavne keď majú pocit, že sa stali ich terčom. Ale nie, nevnímam to tak, že by médiá boli nepriateľom ľudu," odpovedala Ivanka Trumpová na priamu otázku.  
Donald Trump americké mainstreamové médiá s obľubou označuje za nepriateľov ľudu a obviňuje ich zo šírenia falošných správ, predovšetkým takých, ktoré sa týkajú jeho osoby. 
Dcéra prezidenta Trumpa sa na diskusnom podujatí vo Washingtone vyjadrila kriticky aj k odoberaniu detí migrantom, ktorí nelegálne prekročili hranice USA. Americká administratíva musela v júni túto kontroverznú prax po niekoľkých týždňoch ukončiť vzhľadom na rozsiahle pobúrenie, ktoré vyvolala. 
"Som vehementne proti rozdeľovaniu rodín a proti separácii rodičov a detí," uviedla Trumpová. Zároveň však zdôraznila, že nelegálna migrácia je veľmi komplexný a zložitý fenomén. Varovala tiež pred krokmi, ktoré by mohli povzbudzovať pašerákov v privádzaní detí do USA.

Lekári, ktorí robili prvú obhliadku tiel ruských novinárov zavraždených v Stredoafrickej republike (SAR), na nich nenašli žiadne stopy po mučení. Informovalo o tom vo štvrtok v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová uviedla, že na telách boli len strelné zranenia. 
Agentúra Interfax vo štvrtok vo svojej správe citovala stredoafrický denník Palmares Centrafrique, ktorý s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že trojicu ruských novinárov uniesli a vypočúvali povstalci z oddielu Nureddina Adema - jedného z vodcov islamistického hnutia Séléka. Títo povstalci ovládajú okolie mesta Dekoa, ktoré leží na polceste medzi mestami Sibut a Kaga Bandoro, kde boli Rusi zavraždení.
Centrum riadenia vyšetrovaní (CUR) - založené bývalým ruským ropným magnátom Michailom Chodorkovským, ktoré platilo cestu novinárov do SAR, aby tam nakrútili film o súkromných vojenských spoločnostiach, - však upozornilo, že miestnym novinárom "sa nedá veriť". CUR dodalo, že nedisponuje informáciami o únose a vypočúvaní novinárov islamistami.
Obeťou útoku, ktorý sa v SAR odohral 31. júla, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Tí tam nakrúcali film o súkromných vojenských spoločnostiach.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR, dodalo Echo Moskvy.
Na tejto základni podľa Echa Moskvy pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.

Copyright ©TASR 2018