30. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská vláda by mala zvýšiť dohľad nad sociálnymi médiami, ako je Facebook, a volebnými kampaňami, aby chránila demokraciu v digitálnom veku, odporučil výbor pre médiá britského parlamentu. Správa výboru uviedla, že demokracia čelí kríze, pretože kombinácia analýz dát a sociálnych médií umožňuje kampaniam zacieliť sa na voličov bez ich súhlasu. Technologické giganty, ako je Facebook, ktoré pôsobia v prevažne neregulovanom prostredí, za to tiež nesú vinu, pretože neurobili dostatok na ochranu osobných údajov a odstraňovanie škodlivého obsahu, uviedol výbor britského parlamentu.
Správa mala byť zverejnená v priebehu nedele, ale už v piatok jej kópiu zverejnil Dominic Cummings, riaditeľ kampane za odchod Británie z EÚ.
Výbor parlamentu zároveň uviedol, že britský úrad na ochranu osobných údajov potrebuje viac peňazí, aby mohol zamestnať technických expertov. Tieto financie by podľa výboru mali pochádzať z odvodu uvaleného na technologické firmy, podobného, ako banky platia na chod úradu pre dohľad nad finančnými trhmi.
Spoločnosti Twitter a Facebook v priebehu štvrtka a piatka stratili zhruba pätinu svojej trhovej hodnoty po tom, ako zverejnili informácie o raste počtu ich užívateľov, ktoré boli sklamaním. Twitter uviedol, že začal obmedzovať a zakazovať užívateľské účty, ktoré porušujú jeho pravidlá. V piatok Twitter zopakoval, že sa snaží "investovať do zlepšenia verejnej konverzácie" na svojej platforme a dáva prednosť "dlhodobému zdraviu" svojich služieb pred krátkodobými ukazovateľmi, ako je počet užívateľov.

Anglický spevák a hudobník John Lydon prepožičia hlas postavičke v seriáli Rise Of The Teenage Mutant Ninja Turtles. Šesťdesiatdvaročný niekdajší spevák už nefungujúcej kapely Sex Pistols nahovorí "silné hladné zmutované prasa" Meat Sweats. Projekt, ktorý ponúkne 26 epizód, uvedie 17. septembra televízia Nickelodeon. Tvorcovia tento mesiac zverejnili aj trailer seriálu.
John Joseph Lydon sa preslávil ako spevák spomínanej kapely Sex Pistols, ktorá vydala len jednu štúdiovku Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977). Z nej pochádzajú známe skladby ako Anarchy in the U.K., God Save the Queen alebo Holidays in the Sun. Nahrávka dobyla UK Chart. V roku 1978 založil formáciu Public Image Ltd., s ktorou vydal v roku 2015 zatiaľ posledný, desiaty album What the World Needs Now.... Medzi úspešné single kapely patria napríklad Public Image, This Is Not a Love Song, Rise či Disappointed. Lydon uviedol v roku 1997 na trh sólový album Psycho's Path. Sex Pistols v roku 2006 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Vydavateľ novín The New York Times požiadal amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby prehodnotil svoju "hlboko znepokojujúcu" rétoriku zameranú proti médiám, ktorou ohrozuje bezpečnosť novinárov. A.G. Sulzberger sa s Trumpom súkromne stretol 20. júla v Bielom dome. Sulzberger Trumpovi povedal, že jeho slová o falošných správach považuje za nepravdivé a škodlivé. Sulzberger schôdzku v nedeľu verejne komentoval po tom, čo tak spravil aj Trump.
Ten na svojom twitterovom účte uviedol, že veľa času strávili diskusiou "o obrovskom množstve falošných správ", ktoré médiá zverejňujú a o tom, ako tieto správy viedli k označeniu "Nepriateľ ľudu". "Smutné!" napísal prezident na sociálnej a mikroblogovacej sieti.
"Nepriateľ ľudu" je fráza, ktorou Trump označuje väčšinu novinárov. Stretnutie napriek tomu označil za "veľmi dobré a zaujímavé".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.