5. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká polícia rozohnala v piatok večer slzotvorným plynom a vodnými delami niekoľko stoviek demonštrantov. Tí jej bránili dostať sa do istanbulskej redakcie najväčšieho tureckého opozičného denníka Zaman, odkiaľ prišla vysťahovať súčasné vedenie a zamestnancov.
Súd v Istanbule totiž niekoľko hodín predtým rozhodol, že denník Zaman budú riadiť správcovia určení súdom.
Doterajšie vedenie denníka tvrdí, že takýto krok je v rozpore s tureckou ústavou. Súd verdikt vyniesol na podnet istanbulskej prokuratúry. Neposkytol preň však nijaké vysvetlenie, uvádza spravodajská stanica BBC.
Noviny Zaman vychádzajúce v angličtine sú jedným z mála tureckých médií kriticky naladených voči vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).
Denník je napojený na duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile, ktorý má napäté vzťahy so súčasným tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecké úrady vedú dlhodobú represívnu kampaň voči Gülenovým prívržencom, ktorých obviňujú zo snáh o zvrhnutie vlády.
Obdobné verdikty voči štyrom mediálnym subjektom napojeným na Gülena vyniesli turecké súdy už vlani v októbri. Uvedené médiá následne začali šíriť názory lojálne voči vláde.

Facebook už nebude príjmy z reklamy na britskom trhu účtovať cez Írsko. To znamená, že v Británii bude platiť podstatne vyššie dane. Facebook oznámil, že vďaka tomu bude podnikanie v Británii transparentnejšie. Presné čísla však neuviedol. Informovala o tom agentúra DPA.
Facebook vysvetľuje, že kontrakty uzatvorené v Británii sa budú zúčtovávať v tejto krajine a budúci týždeň o tom bude informovať svojich veľkých reklamných klientov. Podľa nemenovaných zdrojov môže táto zmena znamenať vyššie dane v rádoch miliónov libier.
Facebook v poslednom období čelí v Británii tvrdej kritike. Príčinou sú informácie, že spoločnosť tu v roku 2014 zaplatila na daniach len 4327 libier (5584,45 eura). Väčšinu daní totiž uhrádzala v Írsku, kde sú sadzby firemných daní oveľa nižšie.
Británia vlani zmenila daňové zákony, aby nadnárodným koncernom zabránila legálne sa vyhýbať daňovej povinnosti. V januári tohto roka vyšlo najavo, že internetový gigant Google musí v Británii doplatiť dane vo výške 130 miliónov libier a aj v budúcnosti tu bude odvádzať vyššie dane.

Copyright © TASR 2016