5. 3. 2016

Zomrel Tony Dyson

Zomrel Tony Dyson

Vo veku 68 rokov zomrel britský konštruktér Tony Dyson, ktorý zostrojil robota R2-D2 známeho zo sci-fi ságy Hviezdne vojny. Tvorcu legendárnej postavy podľa návrhu Ralpha McQuarriea našli mŕtveho vo štvrtok ráno doma na ostrove Gozo po tom, ako jeho sused zalarmoval políciu. Predpokladá sa, že skonal prirodzenou cestou, no plánujú vykonať aj pitvu.
Tonyho Dysona poverili tvorcovia filmovej série Hviezdne vojny zostrojením až ôsmich modelov robota R2-D2. Tie vznikli podľa vizuálnej predlohy spomínaného výtvarníka a ilustrátora Ralpha McQuarriea. Okrem toho sa Dyson zaslúžil počas svojej kariéry o vznik 36 modelov astronautov pre snímku Moonraker (1979) či takmer 11-metrových latexových čriev pre sci-fi horor Zmena stavu (1980). Postaral sa tiež o špeciálne efekty pre robota Hectora z filmu Saturn 3 (1980) v hlavných úlohách s Kirkom Douglasom a Harveym Keitelom. Spolupracoval aj na dračom robotovi z dobrodružnej snímky Dragonslayer (1981) a podieľal sa na množstve kampaní či televíznych reklám vysielaných po celom svete. V roku 1985 ho za vytvorenie robota pre reklamné účely nominovali na televízne ocenenie Emmy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.