2. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Český generál Petr Pavel odsúdil nedávny výrok prezidenta Miloša Zemana o tom, že sa českých novinárov ešte nepodarilo vyhubiť. Podľa tohto vysoko postaveného vojaka a donedávna predsedu Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie sú takéto slová mimoriadne nepatričné. Na štvrtkové vyjadrenie českého generála počas odovzdávania cien Hanno Ellenbogenovej v Prahe upozornil v piatok server Hlídací pes.
Server vyspovedal Pavla, pretože v po anglicky prednesenom prejave v sále Kongresového centra ČNB povedal, že sa za Zemanove slová hanbí.
Zemanovu nepatričnosť generál vyzdvihol predovšetkým v súvislosti s cenou za výnimočnú službu verejnosti, ktorú na tejto akcii udelili zavraždenému slovenskému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho partnerke Martine Kušnírovej.
"Bola tu prítomná jeho rodina a odovzdanie ceny bolo nielen veľmi emotívne, ale tiež vyznelo ako memento pre všetkých, ktorým leží na srdci sloboda tlače ako jeden z podstatných strážnych psov demokracie," povedal v krátkom rozhovore bývalý náčelník generálneho štábu s tým, že zavraždený novinár sa podieľal na vyšetrovaní korupcie na Slovensku.
"Myslím si, že v tomto kontexte bolo vyjadrenie prezidenta Zemana na adresu novinárov nie nešťastné, ale povedal by som, že mimoriadne nepatričné. Takéto vyhlásenie by sa rozhodne nemalo objaviť nielen v tomto kontexte, ale aj v žiadnom inom," dodal.
Ako uviedol spravodajský server Novinky.cz, Zeman slová o vyhubení novinárov, ktorých dlhodobo kritizuje, povedal v stredu po stretnutí s českými veľvyslancami na Pražskom hrade.
"Som presvedčený, že inteligencia českých novinárov je niekedy na úrovni dronta nelietavého (po česky: blboun nejapný), čo bol tvor žijúci na Madagaskare, ale bol právom vyhubený. Českých novinárov sa zatiaľ vyhubiť nepodarilo," zakončil Zeman svoj prejav k ambasádorom.
České médiá si všimli, že si hlava štátu zrejme splietla ostrov, na ktorom spomínaný nelietavý vták v minulosti žil. V skutočnosti nešlo o Madagaskar ale o Maurícius.

Copyright ©TASR 2018


Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí podpísal kontroverzný zákon regulujúci sociálne médiá, ktorého cieľom je údajne zasiahnuť proti falošným správam.
Na základe zákona, ktorý v sobotu publikovali v oficiálnom štátnom vestníku, bude môcť najvyšší úrad na kontrolu médií monitorovať účty na sociálnych médiách, ktoré sleduje viac ako päťtisíc ľudí, a následne ich zablokovať, ak zistí, že šíria falošné správy.
V auguste už pritom as-Sísí ratifikoval aj zákon proti kyberzločinu, na základe ktorého môžu úrady zablokovať webstránky, ktoré zverejňujú obsah považovaný za ohrozenie národnej bezpečnosti.
Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International oba zákony kritizovala už v júli, keď vyhlásila, že "dávajú štátu takmer úplnú kontrolu nad printovými, internetovými i vysielacími médiami".

Muža, ktorý sa podieľal na plánovaní vraždy ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka, odsúdili na štyri a pol roka väzenia. Informuje o tom ukrajinská štátna bezpečnostná služba. Borys Herman, ktorý bol údajne prostredníkom medzi kontaktami v Rusku a najatým vrahom v Kyjeve, priznal vinu a súhlasil, že bude spolupracovať s vyšetrovateľmi.
Ukrajinská tajná služba SBU nafingovala novinárovu smrť, čo podľa nich pomohlo pri odhalení ruského sprisahania voči nemu. Herman, ktorý pracoval pre ukrajinsko-nemeckú zbrojársku spoločnosť, údajne zaplatil za "vraždu" v Kyjeve, akonáhle o nej informovali médiá. Súčasťou zinscenovanej operácie bol aj najatý zabijak. Moskva akciu označila za provokáciu.
Štyridsaťjedenročný Babčenko je ostrým kritikom Kremľa, pričom odsudzuje anexiu Krymu, podporu separatistov na východe Ukrajiny i ruské aktivity v Sýrii. Minulý rok zo strachu o svoj život ušiel z Ruska a usadil sa na Ukrajine.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.