3. 9. 2018

MEDIA NEWS




 


MEDIA NEWS


Nemecká novinárka Mešale Toluová, ktorá sa v auguste vrátila do vlasti po tom, ako bola v Turecku väznená pre obvinenia z aktivít súvisiacich s terorizmom, vyjadrila zdesenie nad protestami v nemeckom meste Chemnitz. 
V rozhovore pre agentúru DPA Toluová v nedeľu povedala, že bola šokovaná demonštráciami v Nemecku, ktoré sa podľa nej odohrávajú v čase, keď v niektorých krajinách dochádza k "nebezpečnému posunu doprava".
V uplynulom týždni mesto zažilo viaceré pochody a protesty organizované pravicovými skupinami, počas ktorých sa objavili správy o násilí, i protidemonštrácie. Stalo sa tak po tom, ako v meste 26. augusta dobodali na smrť 35-ročného Nemca. Dvoch podozrivých z činu, Iračana a Sýrčana, zadržali a umiestnili do vyšetrovacej väzby.
"V Turecku som povedala, že sa do Nemecka chcem vrátiť kvôli bezpečiu a ochrane - a potom tieto fotografie z mesta Chemnitz," povedala Toluová a dodala, že snímky z protestov v jej vzbudzujú hrôzu.
"V Nemecku sa na školách učíme o diktatúre. Vieme, že bolo obdobie, kedy boli ľudia systematicky prenasledovaní, vyhostení, či zavraždení. Bojíš sa, že niečo podobné sa môže stať znova," dodala Toluová. Podľa nej sa to presne takto začalo aj v minulosti: "Vtedy sa to tolerovalo, až kým nebolo príliš neskoro." 
Toluovú zadržali vlani v apríli a v tureckom väzení strávila osem mesiacov. Z vyšetrovacej väzby ju prepustili vlani v decembri, avšak zakázali jej opustiť krajinu. Až v auguste súd zákaz vycestovania zrušil. 

Copyright ©TASR 2018



Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje hodinový špeciál venovaný americkej speváčke a herečke Ariane Grande. Relácia, ktorú bude moderovať Davina McCall, by sa mala dostať na televízne obrazovky ešte tento rok. Špeciál podľa BBC prinesie rozhovor s 25-ročnou rodáčkou z floridského Boca Raton, ktorá zároveň naživo predstaví piesne zo svojho nového albumu Sweetener (2018).
„Ariana Grande je neuveriteľný talent. Je veľmi vtipná, neskutočne milá a už toho toľko dosiahla. Už teraz sa teším, že sa s ňou budem môcť pozhovárať a, samozrejme, vypočuť si jej úžasnú muziku," vyjadrila sa McCall na adresu špeciálu, ktorý by mali nakrúcať 7. septembra a odvysielať ho na BBC One.
Ariana Grande-Butera účinkovala v roku 2008 v broadwayskom muzikáli 13 a za svoj výkon získala National Youth Theatre Association Award. Známou sa stala vďaka úlohe Cat Valentine, ktorú stvárnila v roku 2011 v seriáli iCarly (2007 - 2012), a tiež v projektoch Victorious (2010 - 2013) a Sam & Cat (2013 - 2014). Okrem toho sa predstavila napríklad vo filmoch 7 Secrets with Victoria Justice (2010) alebo Zoolander No. 2 (2016). Debutový album Yours Truly uviedla na trh v roku 2013 a dostala sa s ním na vrchol rebríčka Billboard 200. Rovnaký úspech dosiahla aj s druhou štúdiovkou My Everything (2014), ktorú navyše nominovali na cenu Grammy. S albumom Dangerous Woman (2016), ktorý sa tiež uchádzal o zlatý gramofónik, zase po prvý raz dobyla UK Chart. Spomínaný Sweetener, ktorý sa dostal na trh v auguste, sa vyšplhal na vrchol oboch rebríčkov. Okrem toho má na konte aj EP nahrávky Christmas Kisses (2013) alebo Christmas & Chill (2015).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Izraelská rozhlasová stanica sa v pondelok ospravedlnila za porušenie zákazu zaradovať hudbu nemeckého skladateľa Richarda Wagnera, ktorý je v Izraeli nežiaduci pre svoje antisemitské postoje. Wagnerovu hudbu obľubovali aj predstavitelia nemeckého nacistického režimu, uviedla agentúra DPA.
Verejnoprávna rozhlasová stanica Kan dostala dve sťažnosti na to, že v piatok zaradila do svojho vysielania časť Wagnerovej opery Súmrak bohov (Götterdämmerung).
Predmetný úryvok bol odvysielaný v dôsledku omylu redaktora, uviedla hovorkyňa Kan.
Interné nariadenie tejto stanice výslovne zakazuje vysielať Wagnerovu hudbu, berúc ohľad na "bolesť, ktorú to môže vyvolať u poslucháčov, ktorí prežili Holokaust," uviedla hovorkyňa.
Rozhlasová stanica zameraná na klasickú hudbu Kan Kol Hamusika je súčasťou verejnoprávneho rozhlasu a televízie Kan. Na budúci rok bude táto stanica vysielať spevácku súťaž Eurovízie z Izraela.


Súd v Mjanmarsku odsúdil v pondelok každého z dvoch miestnych reportérov agentúry Reuters na sedem rokov väzenia za nelegálne prechovávanie oficiálnych dokumentov, čím sa mali dopustiť porušenia štátneho tajomstva. Informovali o tom agentúry DPA a AP.
Verdikt mal byť vynesený už 27. augusta, ale stalo sa tak až o týždeň neskôr kvôli hospitalizácii sudcu, ktorý má proces na starosti.
Novinári Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) boli vo väzbe od vlaňajšieho decembra. Ich stíhanie bolo vnímané ako skúška posunu k demokracii v tejto krajine juhovýchodnej Ázie po dlhoročnej vojenskej vláde.
Wa Lone povedal svojim prívržencom prítomným v súdnej sieni, že sa nebojí. "Verím v demokraciu a slobodu. Nikdy som nerobil nič zlé," vyhlásil.
Oboch reportérov obžalovali v júli na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia. Novinári obvinenia odmietali.
K zadržaniu žurnalistov, ktorí písali o masakre desiatich rohinských civilistov, došlo v najväčšom mjanmarskom meste Rangún pred jednou reštauráciou po tom, ako sa stretli s policajtmi. Podľa obhajoby na nich nastražila polícia pascu, keď im pred zadržaním odovzdali inkriminované dokumenty.
Novinári mali disponovať dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Približne 700.000 Rohingov vlani ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom tamojšej armády.
Na vynesení rozsudku sa zúčastnili aj diplomati a predstavitelia OSN vrátane veľvyslanca USA Scota Marciela a veľvyslanca EÚ Kristiana Schmidta. Marciel označil verdikt pre DPA za "smutný" nielen pre oboch novinárov, ale aj pre "všetkých ľudí v Mjanmarsku, ktorí tak tvrdo pracovali na presadzovaní základných slobôd vrátane slobody médií".
Humanitárny koordinátor OSN v Mjanmarsku Knut Ostby vyjadril z rozhodnutia súdu sklamanie. "Organizácia Spojených národov dôsledne vyzývala na prepustenie novinárov agentúry Reuters a naliehala na úrady, aby rešpektovali právo na slobodu prejavu a informácií," uviedol vo svojom vyhlásení Ostby.


Copyright ©TASR 2018