8. 9. 2018

The 75th Venice International Film Festival

The 75th Venice International Film Festival


Na 75. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach získala Zlatého leva za najlepší film mexicko-americká dráma Roma od mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Oznámila to v sobotu večer festivalová porota.
Podľa agentúry DPA ide o čierno-bielu autobiografickú snímku, v ktorej sa režisér ohliada za svojím detstvom v Mexiku. On sám hovorí, že chcel vzdať hold ženám, ktoré sa podieľali na jeho výchove. Film sa volá podľa štvrte Roma, jednej z častí mexickej metropoly.
Cuarón sa preslávil najmä sci-fi filmom Gravitácia (2013), ktorý získal vo svete množstvo prestížnych ocenení.
Druhú najvýznamnejšiu trofej benátskeho festivalu, Veľkú cenu poroty, si odniesli tvorcovia írsko-britsko-amerického filmu The Favourite od gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa. Ide o príbeh rivality žien z okolia anglickej kráľovnej Anny Stuartovej (1702-1714).
Kráľovnú stvárnila Angličanka Olivia Colmanová, ktorá za túto úlohu získala v Benátkach cenu pre najlepšiu herečku. Ako najlepší herec bol ocenený Američan Willem Dafoe za rolu v životopisnej dráme At Eternity's Gate (USA/Francúzsko).
Strieborného leva za najlepšiu réžiu dostal Francúz Jacques Audiard za westernovú komédiu The Sisters Brothers (USA/Francúzsko/ Belgicko/Rumunsko/Španielsko), ktorá mala na MMF v Benátkach svetovú premiéru. Najlepší scenár mal podľa porotcov western The Ballad of Buster Scruggs od amerických bratov Ethana a Joela Coenovcov, ktorí si film aj sami režírovali.
Špeciálnu cenu poroty priznali dráme The Nightingale od austrálskej režisérky Jennifer Kentovej. Za úlohu v tomto filme bol ocenený Baykali Ganambarr, ktorý si z Benátok odniesol Cenu Marcella Mastroianniho pre mladého začínajúceho herca.
Porota vyberala spomedzi 21 súťažných filmov, pričom medzi nimi vopred nebol jednoznačný favorit. Predsedom poroty bol mexický režisér Guillermo del Toro, ktorého film Podoba vody získal hlavnú cenu na vlaňajšom ročníku benátskeho festivalu.
Benátsky filmový festival, ktorý sa začal 29. augusta a končí sa sobotňajším slávnostným galavečerom, je najstarším podujatím svojho druhu. Spolu s filmovými festivalmi vo francúzskom Cannes a nemeckom Berlíne tvorí tzv. veľkú trojku.

Copyright ©TASR 2018