5. 10. 2017

Zomrela Anne Wiazemská

Zomrela Anne Wiazemská

Anne Wiazemská, vnučka svetoznámeho francúzskeho románopisca, laureáta Nobelovej ceny Francoisa Mauriaca a bývalá manželka nemenej slávneho francúzskeho filmára Jeana-Luca Godarda, zomrela dnes vo veku 70 rokov na následky rakovinového ochorenia.
O úmrtí herečky a spisovateľky informovali francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na blízkych zosnulej.
Rodáčka z Berlína debutovala na striebornom plátne v druhej polovici 60. rokov v snímke A čo ďalej Baltazár režiséra Roberta Bressona, avšak už čoskoro sa stala Godardovou múzou, manželkou a často obsadzovanou herečkou v jeho snímkach.
Počas viac ako desaťročie trvajúceho manželstva s filmárom nakrúcala však i s jeho kolegami ako napríklad Pierom Paolom Pasolinim (Teoréma), Pierrom Granierom-Deferrom (Vlak), v neskoršom období i Robertom Enricom (Stopa gigantov) alebo André Téchinéom (Rendez-vous).
V polovici 80. rokov sa stiahla do ústrania a začala sa venovať literárnej tvorbe. Medzi jej dielami sú autobiograficky ladené romány o spolupráci s Bressonom, živote s Godardom či stretnutiach s niekdajším vodcom francúzskych študentov Danielom Cohnom-Benditom alebo formáciou The Rolling Stones.

Copyright TASR ©2017