4. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook poskytne americkému kongresu približne 3000 reklám, ktoré na sociálnej sieti zverejnili v roku 2016 pred americkými prezidentskými voľbami a sú prepojené na ruskú reklamnú agentúru. Predstavitelia Facebooku sa stretli s spravodajskými výbormi americkej snemovne a senátu a materiály im odovzdajú. O nájdení reklám s rozvratným politickým a spoločenským obsahom informovala spoločnosť Facebook minulý mesiac. Reklamy stáli približne 100-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 84 700 eur) a šírilo ich viac než 450 účtov z Ruska.
Nájdenie podobných reklám už ohlásila aj spoločnosť Twitter, pričom oba spomínané výbory žiadajú, aby im aj so spoločnosťou Google tieto informácie v najbližších týždňoch poskytli. Spravodajské výbory vyšetrujú údajné zapletenie Ruska do amerických prezidentských volieb a spojitosť s kampaňou Donalda Trumpa. Zatiaľ nie je známe, či reklamy sprístupnia aj verejnosti.
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg uviedol, že na sociálnej sieti plánujú uskutočniť zmeny, ktoré zabezpečia väčšiu transparentnosť politických reklám. Tiež dodal, že pre vyšetrovanie prípadu nemajú povolené bližšie informovať o tom, čo našli, ale veria, že vláda s tým verejnosť oboznámi po skončení vyšetrovania.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na zohavenej mŕtvole švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorá zomrela v auguste, sa našlo 15 bodných rán, povedal dnes vo fáze prípravného vypočutie v Kodani žalobca Jakob Buch-Jepsen. Zo zabitie ženy je podozrivý dánsky majiteľ amatérsky postavenej ponorky Peter Madsen, ktorý ale tvrdí , že novinárka v jeho plavidle zomrela nešťastnou náhodou. Žalobca podľa agentúry AP uviedol, že Madsen Wallovú usmrtil v zatiaľ v nespresnenom čase medzi 10. a 11. augustom, od tela potom oddelil hlavu aj údy a torzo so závažím potopil v mori.
Polícia objavila v Madsenovej počítači videá zachytávajúce mučenie a popravy žien. Madsen podľa agentúry AFP tvrdí, že mu daný pevný disk nepatrí a že do jeho ateliéru malo prístup mnoho ľudí.
Polícia už skôr Madsen obvinila z vraždy tridsaťročnej reportérky. Súd ho ale zatiaľ drží
vo väzbe len pre podozrenie z neúmyselného zabitia a zohavenia mŕtvoly.
Na začiatku septembra počas prvého verejného pojednávania Madsen uviedol, že Wallovú v ponorke zabil ťažký poklop, ktorý na ňu spadol. Dodal, že bol situáciou otrasený, konal nelogicky a zvažoval samovraždu. Potom si všetko ale rozmyslel, telo vhodil do mora a ponorku nechal na mori zámerne stroskotať. Popiera, že ženu zavraždil, priznal len, že s telom nakladal nevhodne.
Novinárka bola naposledy videná 10. augusta, kedy nastúpila do Madsenovej ponorky, o ktorej písala reportáž. Konštruktér najprv tvrdil, že Wallová síce v jeho plavidle bola, ale neskôr z neho vystúpila. Ponorka nakoniec stroskotala, Madsen sa zachránil a Wallová bola odvtedy nezvestná. Jej trup sa našiel 21. augusta na pobreží Kodane.

Copyright ČTK ©2017