16. 12. 2015

RTVS a TOWERCOM NEWS

RTVS a TOWERCOM NEWS

Spoločnosť Towercom vysiela v spolupráci s RTVS rozhlasový signál už aj v digitálnom štandardne T-DAB+. Najväčší operátor v oblasti vysielania na Slovensku dnes spustil skúšobnú prevádzku.
Technický riaditeľ spoločnosti Zsolt Nagy očakáva od nového štandardu vyššiu kvalitu zvuku, priestor pre šírenie ďalších rozhlasových staníc a nové doplnkové služby pre poslucháčov. Skúšobné vysielanie je šírené z vysielača Bratislava - Kamzík. Aktuálne možno digitálne naladiť štyri rozhlasové stanice RTVS: Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior.
Towercom podľa jeho technického riaditeľa overuje reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania, ktoré chce neskôr nasadiť v celoplošných sieťach. V spoločnosti veria, že v spolupráci s vysielateľmi pribudnú ďalšie digitálne rozhlasové stanice i sprievodné dátové služby.
Technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal priblížil, že verejnoprávna inštitúcia sa na skúšobnej prevádzke nepodieľa finančne, ale participuje programovou ponukou. Zavedenie štandardu T-DAB+ je podľa Doležala v súlade so stratégiou, ktorú RTVS vypracovala v spolupráci s ministerstvom dopravy a tiež so stratégiou Európskej vysielacej únie.
Doležal vysvetlil, že poslucháči z okolia Bratislavy môžu skúšobné vysielanie počúvať, len ak vlastnia rozhlasový prijímač s podporou štandardu T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Bonusom je podľa neho možnosť cezhraničného príjmu digitálnych rozhlasových programových služieb z Rakúska.

Copyright © TASR 2015