17. 12. 2015

Sakharov Prize for Freedom of Thought

Sakharov Prize for Freedom of Thought

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia včera na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu prevzala v mene Ráifa Badawího, väzneného saudskoarabského aktivistu za ľudské práva a blogera, jeho manželka Ensaf Hajdarová.
"Bol dostatočne odvážny na to, aby vyjadril svoj názor a postavil sa voči barbarstvu. A zato ho zbičovali," týmito slovami opísala Hajdarová aktivity a osud svojho manžela. Vysvetlila, že ideológia, ktorú prijala arabská spoločnosť v jej krajine, považuje slobodné a osvietené myšlienky za rúhanie, pričom "každá slobodná myšlienka predstavuje úpadok a odklon od správnej cesty".
"Ráif nie je zločinec. Je to človek, ktorý slobodne myslí a píše. To je všetko. Jeho zločinom je jeho slobodný hlas v krajine, ktorá okrem jedného názoru a jedného myslenia neakceptuje nič iné," vyhlásila jeho manželka v pléne zákonodarného zboru EÚ.
Predseda EP Martin Schulz pri odovzdávaní prestížnej ceny pripomenul, že Badawí sa stal symbolom a inšpiráciou pre všetkých tých, ktorí v tomto regióne aj inde bojujú za základné ľudské práva.
"Aj napriek veľkému riziku sa ako bloger odvážne podujal podporovať slobodu myslenia a uplatňoval si svoje právo na slobodu prejavu, čím zaplnil vákuum, ktoré v jeho krajine existuje v dôsledku nedostatku slobodnej tlače," konštatoval Schulz.
Predseda EP pri tejto príležitosti vyzval kráľa Saudskej Arábie Salmána bin Abd al-Azíza, aby uväznenému blogerovi okamžite udelil milosť a prepustil ho na slobodu. Schulz zároveň vyzval saudskoarabské úrady, aby "skoncovali so systematickými zásahmi proti nenásilným prejavom", ktoré viedli k zatknutiam Walída Abú Chaíra, Abdulkaríma Chodru, Ašrafa Fajáda a Alího Muhammada Nimru - všetci štyria boli odsúdení na trest smrti.
Schulzova výzva na prepustenie Badawího zožala v pléne europarlamentu veľký potlesk. Predseda EP v tejto súvislosti pripomenul, že Saudská Arábia v súčasnosti predsedá Rade OSN pre ľudské práva.
"Sme pripravení na dialóg o ľudských právach. Ani teror, ani neľudský právny systém nám nezabránia v tom, aby sme za ľudské práva bojovali. Neodradí nás ani argument bezpečnosti, dohoda o zbraniach, ani peniaze za ropu," povedal Schulz Badawího manželke.
Predseda EP a europoslanci privítali v Štrasburgu aj zástupcov ďalších dvoch finalistov Sacharovovej ceny: Mariu-Alejandru Aristeguietu-Alvarezovú, zastupujúcu venezuelskú demokratickú opozíciu, a Oľgu Šorinovú, výkonnú riaditeľku Nadácie Borisa Nemcova pre slobodu, ktorá má sídlo v Nemecku.
Ráif Badawí sa na svojej webovej stránke Free Saudi Liberal Network (Sieť slobodných saudských liberálov) snažil vytvoriť priestor pre sociálny, politický a kultúrny dialóg. Články a komentáre na jeho webe však boli v Saudskej Arábii označené za rúhanie, začo ho odsúdili na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom. Okrem toho mu bola vyrubená vysoká finančná pokuta. Prvé jeho zbičovanie vyvolalo celosvetové rozhorčenie a viedlo k obavám o jeho zdravie, v dôsledku ktorých ďalšie bičovanie pozastavili. Badawí zostáva vo väzení, kde bol presunutý na samotku.

Copyright © TASR 2015