4. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mexické noviny Norte de Ciudad Juaréz prestali v nedeľu po 27 rokoch svojej existencie vychádzať. Dôvodom tohto rozhodnutia je násilie voči novinárom a nedostatočné tresty pre zodpovedných.
V editoriáli nedeľňajšieho vydania denníka sa uvádza, že toto číslo bude posledným printovým vydaním daného periodika. Bezprostredne však nebolo jasné, či budú noviny pokračovať v publikovaní na svojom webovom portáli.
Len v priebehu marca došlo v Mexiku k vraždám troch novinárov, ktorí sa zaoberali prípadmi prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi. Mexiko je podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RWB) najnebezpečnejšou krajinou pre vykonávanie žurnalistickej práce spomedzi krajín, kde nie je vojna.
Podľa americkej mimovládnej organizácie Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) bolo v Mexiku od roku 1992 zavraždených približne 90 novinárov. "Mexiko prechádza hlbokou krízou slobody slova. Poškodzuje to však všetkých Mexičanov, pretože zanikaním novín sú ľuďom upierané informácie potrebné pre rozvážne rozhodnutia," tvrdí CPJ.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes kritizovala priebeh víkendových volieb v Arménsku, keď uviedla, že počas nich zaznamenala kupovanie hlasov i zasahovanie do chodu hlasovania.
OBSE vo svojej dnes zverejnenej správe uviedla, že nedeľňajšie parlamentné voľby v Arménsku boli vo všeobecnosti dobre zvládnuté a boli počas nich dodržané základné slobody.
Uviedla však, že došlo k viacerým organizačným problémom a zasahovaniu do hlasovania, väčšinou aktivistami politických strán. OBSE si tiež v súvislosti s hlasovaním všimla vyvíjanie "určitého tlaku" na štátnych úradníkov, ale aj zamestnancov súkromného sektoru i novinárov.
Víťazom parlamentných volieb v Arménsku sa stala vládnuca Republikánska strana (RPA) prezidenta Serža Sarkisjana, ktorú podporilo 49,12 percenta voličov.
Okrem nej sa do parlamentu dostali ešte tri politické strany: centristická aliancia Prekvitajúce Arménsko (BHK), ktorá získala 27,32 percenta hlasov, proeurópska aliancia Cesta von so 7,7 percentami hlasov a socialistická Arménska revolučná federácia so 6,57 percentami.
V nedeľu, ešte počas hlasovania, sa objavili obvinenia z volebných podvodov. Generálna prokuratúra po zatvorení volebných miestností oznámila, že prešetruje 220 takýchto prípadov.
Vyskytli sa tiež vážne problémy s novým zariadením, ktoré malo potvrdzovať totožnosť voličov podľa odtlačkov prstov. Systém však nespoznal stovky voličov, dokonca ani prezidenta Sarkisjana.



Copyright © TASR 2017

Kanadský rapper, spevák a herec Drake sa pravdepodobne predstaví v tretej sérii britského seriálu Top Boy (2011). Jeho anglický kolega Ashley Walters, ktorý v projekte stvárňuje jednu z hlavných postáv - drogového dílera Dushanea, v rozhovore pre denník Daily Mirror uviedol, že pre neho producenti pripravujú významnú úlohu. "Stretli sme sa s ním, aby sme začali riešiť seriál. Vymýšľame pre neho postavu. Miluje herectvo, samozrejme, že chcel rolu. Bude sa naozaj angažovať a začína na tom pracovať," povedal 34-ročný rodák z londýnskeho Peckhamu. O štyri roky mladší Drake sa s tvorcami projektu stretol minulý týždeň.
Seriál Top Boy sa odohráva na fiktívnom sídlisku Summerhouse vo východnom Londýne a zameriava sa na skupinku ľudí zapletených do predávania drog a pouličných gangov. Okrem spomínaného Waltersa sa v ňom predstavili Kane Robinson, Sharon Duncan-Brewster, Malcolm Kamulete, Shone Romulus či Giacomo Mancini. Projekt vysielala televízia Channel 4, ktorá ho ukončila po druhej sezóne v roku 2013. Spomínaný Drake, sa začal o Top Boy zaujímať, keď ho začala vysielať streamovacia služba Netflix, a vlani naň kúpil práva. Tretia séria by mala mať podľa plánov na Netflixe premiéru v roku 2018 a mal by sa v nej predstaviť aj rapper Skepta.
Drake, celým menom Aubrey Drake Graham, začínal ako herec v seriáli Degrassi: The Next Generation (2001 - 2015), v ktorom účinkoval v rokoch 2001 až 2009. Na hudobnej scéne debutoval v roku 2006 mixtapeom Room For Improvement, neskôr vydal štúdiovky Thank Me Later (2010), Take Care (2011), Nothing Was The Same (2013) a Views (2016). So všetkými štyrmi albumami, ako aj s mixtapemi If You're Reading This It's Too Late (2015) a What A Time To Be Alive (feat. Future) (2015) a nahrávkou More Life (2017), dobyl americký rebríček Billboard 200. Na konte má tri Grammy, dvanásť BET Awards či štyri American Music Awards. Ako herec sa objavil napríklad aj v snímke Charlie Bartlett (2007).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.