2. 4. 2017

Internátnym rozhlasovým štúdiom roka je košické ŠtuRKo

Internátnym rozhlasovým štúdiom 
roka je košické ŠtuRKo


Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom na súťaži Rádiorallye 2017 sa stalo ŠtuRKo Košice. Študentský rozhlas Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach získal titul IRŠ roka druhý raz v histórii. Titul obhájil z minulého roka. Vyplýva to z hodnotenia poroty 13. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky tvorby a vysielania internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií RÁDIORALLYE 2017 v Žiline.
Za najúspešnejší samostatný rozhlasový program porota vyhodnotila živé vysielanie relácie LNajn tajm Rádia 9 z Technickej univerzity v Košiciach.
Podujatie cez víkend organizovali Asociácia členov a sympatizantov IRŠ a RAPEŠ – rozhlasové štúdio Žilinskej univerzity spolu so žilinským Rádiom X v spolupráci s RTVS a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. "Asi 150 mladých ľudí z vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií nominovalo do súťaže spolu 198 rozhlasových programov v desiatich kategóriách vrátane živého vysielania. Nahrávky si spoločne vzájomne počúvali a hodnotili, spolu to bolo skoro 10 hodín čistého času rozhlasovej produkcie," informoval TASR zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala.
Okrem slovenských internátnych rozhlasových štúdii (TLIS Bratislava, Aetter Trnava, Trenchtown Trenčín, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ Ružomberok, ŠtuRKo Košice, RÁDIO 9 Košice a Rádio PaF Prešov) sa aktívne na súťaži zúčastnili dve univerzitné rádiá z ČR - Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno. Oba kolektívy získali v slovenskej konkurenčnej presile päť diplomov v rôznych kategóriách.
Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia IRŠ-iek pod názvom „Amatérsky zvukový záznam“, ktoré v 80. a 90. rokoch minulého storočia organizoval niekdajší Slovenský klub audiovízie v gescii Národného osvetového centra a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Nasledujúci 14. ročník Rádiorallye 2018 pripraví Rádio PaF – internátne rozhlasové štúdio Prešovskej univerzity.

Copyright TASR ©2017