8. 4. 2017

SLNKO V SIETI 2017

SLNKO V SIETI 2017



Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila dnes večer po siedmykrát laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Slávnostný večer sa niesol v znamení filmov Masaryk a Učiteľka. Masaryk získal osem, Učiteľka štyri ocenenia.
Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka získal cenu za najlepší herecký výkon v hlavnej aj vedľajšej úlohe pre Karola Rodena v postave Masaryka a Oldřicha Kaisera v postave Eduarda Beneša, za najlepšiu kameru Martina Štrbu, za najlepší filmový strih získal cenu Marek Opatrný, za najlepší filmový zvuk dvojica Viktor Ekrt a Pavel Rejholec, v kategórii najlepší architekt–scénograf bol ocenený Milan Býček, za najlepšie kostýmy Katarína Štrbová-Bieliková a za najlepšie masky Lukáš Král.
Učiteľka režiséra Jana Hřebejka získala cenu za najlepšiu réžiu, najlepší ženský herecký výkon v podaní Zuzany Mauréry, za najlepší scenár Petr Jarchovský a za najlepšiu filmovú hudbu Michal Novinsky.
V ďalších kategóriách získala ocenenie najlepší dokumentárny film snímka Para nad riekou dvojice režisérov Roberta Kirchhoffa a Filipa Remunda, najlepšia filmová réžia patrí dvojici Tomáš Weinreb a Petr Kazda za film Ja, Olga Hepnarová, cenu za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe si prevzala Zuzana Kronerová za postavu pani Mariky vo filme Červený kapitán, v kategórii filmový zvuk udelila akadémia dve ocenenia, to druhé za zvuk v dokumente režiséra Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný získal Lukáš Kasprzyk.
Ocenenie Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA dramaturgovi, scenáristovi, režisérovi, publicistovi a pedagógovi Rudolfovi Urcovi. Divácku cenu Slnko v sieti získal v on-line hlasovaní film Učiteľka.
V siedmom ročníku oceňovaní Slnko v sieti sa sošky udeľovali celkovo v 15 kategóriách. Sú nimi najlepší hraný a dokumentárny film, najlepšia filmová réžia, najlepší ženský a mužský herecký výkon v hlavnej a vedľajšej úlohe, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, najlepší filmový architekt–scénograf a najlepšie kostýmy a najlepšie masky.
Členovia SFTA vyberali spomedzi 20 prihlásených snímok, nominácie si rozdelilo desať titulov. Najviac nominácií, trinásť, získala koprodukčná slovensko-česká dráma Učiteľka režiséra Jana Hřebejka, o jednu nomináciu menej mala životopisná snímka Masaryk režiséra Júliusa Ševčíka, päť nominácii mal film Ja, Olga Hepnarová dvojice režisérov Tomáš Weinreb a Petr Kazda, ktorý vznikol v koprodukcii štyroch krajín.
Slovenská filmová a televízna akadémia je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Vznikla v septembri 1997, jej cieľom je aktívne napomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí.
História Národnej filmovej ceny Slnko v sieti sa začala v roku 2004 udelením historicky prvej ceny za celoživotný prínos slovenskej kinematografii režisérovi Jurajovi Herzovi. Prvé slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo 8. decembra 2006 a Slovenská filmová a televízna akadémia nimi ocenila filmovú tvorbu z obdobia rokov 2004–2005. Cenu najlepší film získala snímka Slnečný štát režiséra Martina Šulíka.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Slnko v sieti 2017:

Najlepší hraný film: Učiteľka - réžia: Jan Hřebejk, producenti: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zíma, Jan Prušinovský
Najlepší dokumentárny film: Para nad riekou - réžia: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, producenti: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, Vít Klusák, Kamila Zlatoušková
Najlepšia filmová réžia: Tomáš Weinreb, Petr Kazda - Ja, Olga Hepnarová
Najlepší filmový scenár: Petr Jarchovský - Učiteľka
Najlepší kameramanský výkon: Martin Štrba - Masaryk
Najlepší filmový strih: Marek Opatrný - Masaryk
Najlepší filmový zvuk: Viktor Ekrt, Pavel Rejholec - Masaryk a Lukáš Kasprzyk - Richard Müller: Nespoznaný
Najlepšia filmová hudba: Michal Novinski - Učiteľka
Najlepší architekt - scénograf: Milan Býček - Masaryk
Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková - Masaryk
Najlepšie masky: Lukáš Král - Masaryk
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Mauréry za úlohu Márie Drazdechovej vo filme Učiteľka
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Zuzana Kronerová za úlohu pani Mariky vo filme Červený kapitán
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Karel Roden za úlohu Jana Masaryka vo filme Masaryk
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Oldřich Kaiser za úlohu Edvarda Beneša vo filme Masaryk
Divácka cena: Učiteľka (réžia Jan Hřebejk)
Cenu za výnimočný prínos slovenskej kinematografii: Rudolf Urc

Copyright TASR ©2017