27. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Administrátori sociálnej siete Facebook odstránili ďalších 1907 stránok, účtov a skupín ktoré mali vzťah k Rusku. Informovala o tom v utorok rozhlasová stanica Echo Moskvy. Dodala, že okrem ruských bolo na sociálnej sieti zrušených aj približne 700 účtov spojených s Iránom a Severným Macedónskom.
Spoločnosť Facebook vo svojom vyhlásení spresnila, že väčšinu - 1757 - zrušených "ruských" položiek tvoria skupiny. Na "čiernej listine" sa tiež ocitlo 86 stránok a 64 účtov.
Podľa predstaviteľov Facebooku boli tieto skupiny, stránky či účty zrušené na základe podozrenia z "koordinovaného nedôveryhodného správania" a spamovania. Zrušené boli aj stránky, ktoré sa venovali udalostiam na Ukrajine, pričom ich správcovia používali falošné účty.
Informácie o odstránených stránkach Facebook odovzdal vyšetrujúcim orgánom.
Správa sociálnej siete Facebook bola v minulých rokoch terčom kritiky za váhavosť v boji proti extrémistickému obsahu a útočnej propagande. Spoločnosti Facebook a Twitter už však zmazali milióny príspevkov a uzavreli mnoho účtov napojených na Rusko, Irán a ďalšie štáty obviňované z informačných manipulácií.


Smernica o digitálnom autorskom práve (smernica o copyrighte) bola v utorok v Európskom parlamente prijatá potrebnou väčšinou hlasov (za hlasovalo 348 poslancov), avšak vysoký počet odporcov (274 hlasov proti a 36 zdržaní) naznačil existenciu dvoch silných táborov s protichodnými názormi. Platí to aj pre Výbor EP pre právne veci (JURI).
Francúzsky poslanec a podpredseda výboru JURI Jean-Marie Cavada, ktorý sa ako člen frakcie liberálov a demokratov (ALDE) viac ako dva a pol roka angažoval pri príprave textu smernice, po jej prijatí uviedol, že EP v plnej miere pochopil závažnosť situácie a chopil sa jedinečnej príležitosti, ktorá sa naskytla, aby pre budúcnosť zabezpečil ochranu práv tvorcov, umelcov, vydavateľov tlače a novinárov.
"Táto záležitosť musela byť rozhodnutá v prospech ochrany zdieľaných obsahov, čo dobre zobrazuje históriu našich krajín, naše túžby po originalite a životaschopnosť našich kultúr, ako aj zachovanie novinárskej činnosti, ktorá je vo svojej rozmanitosti základným kameňom našich európskych demokracií," uviedol Cavada v správe pre médiá.
Podľa jeho slov ak chce EÚ rešpektovať svoje hodnoty, bude sa musieť zapojiť do boja o vytvorenie hranice medzi nadnárodnou silou veľkých zahraničných digitálnych skupín v Európe a rešpektovaním individuálnych alebo kolektívnych slobôd.
Zároveň však upozornil, že smernica o copyrighte je len prvým krokom a inštitúcie EÚ budú musieť v nasledujúcom funkčnom období preukázať ďalšiu odvahu, pretože bude potrebné vyriešiť tri otázky: ako ďalej zlepšovať tvorivú silu európskych producentov kultúry a tlače; nanútiť štatút vydavateľa so všetkými morálnymi a právnymi záväzkami pre všetkých agregátorov komerčných platforiem (čiže vyčistiť obsah, ktorý sprostredkúvajú, od nezákonných prvkov) a do tretice necúvnuť pred zjavnou potrebou presadzovania sa GAFA (skratka pre Google, Amazon, Facebook, Apple) a ich čínskych partnerov v jednotlivých krajinách Európskej únie.
Celkom opačný názor na smernicu má nemecká europoslankyňa Julia Redová z politickej frakcie Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA), ktorá v EP patrila medzi popredných kritikov tejto reformy. Členka nemeckej Pirátskej strany upozornila, že nová právna úprava o autorských právach je hrozbou pre slobodu slova na internete, tak ako ju poznáme. Spresnila, že počítačové algoritmy nedokážu rozlišovať medzi skutočným porušovaním autorských práv a legálnym opätovným použitím obsahu na účely, ako je paródia.
Dodala, že nanútenie filtrovania obsahov, ktoré porušujú autorský zákon, povedie k blokovaniu legálneho sťahovania obsahov a sťaží to život menších platforiem, ktoré si nemôžu dovoliť drahý softvér na filtrovanie obsahov. Podľa jej slov reforma smernice o copyrighte prijatá v predloženej podobe bude mať závažné dôsledky pre internet a "ohrozí" dôveru celej jednej generácie v politiku.
Zdôraznila, že spravodajca pre túto smernicu Axel Voss a väčšina poslancov, ktorí za ňu hlasovali, nevyužili v utorok príležitosť dať Európskej únii "moderný zákon o autorských právach", ktorý by chránil umelcov aj používateľov. "Budeme aj naďalej bojovať proti filtrovaniu obsahov a proti tomuto novému európskemu právu," uviedla Redová v stanovisku pre médiá.



Francúzska polícia zadržala v utorok 20 osôb podozrivých z útokov na príslušníkov rómskej menšiny, ku ktorým došlo v pondelok na dvoch predmestiach na severovýchode metropoly Paríž, keď sa v sociálnych médiách objavili správy, že Rómovia unášajú dievčatá. Informovala o tom agentúra AFP.

Útoky sa odohrali v pondelok v noci na parížskych predmestiach Clichy-sous-Bois a Bobigny a nedošlo pri nich k žiadnym zraneniam. Pravdepodobne ich vyvolali nepodložené správy v sociálnych médiách, podľa ktorých sa neznámi muži jazdiaci v bielej dodávke po uvedených predmestiach pokúšajú unášať mladé ženy.
Ide o "nepodložené správy", z uvedených oblastí neboli hlásené nijaké únosy alebo pokusy o únos, povedal pre AFP nemenovaný predstaviteľ polície. Úrady v Paríži sa šíreniu týchto falošných odkazov pokúšajú zabrániť, pričom parížska polícia už v odkaze na Twitteri uviedla, že ide o nepodložené správy.

Copyright © TASR 2019

Americká technologická spoločnosť Apple ohlásila podnikanie v oblasti, ktorej dominujú Netflix a Amazon, pripravuje svoju vlastnú televíznu a streamovaciu službu. Firma nezverejnila cenu ani presný dátum začiatku služby, iba uviedla, že Apple TV Plus bude k dispozícii na jeseň tohto roka. Podnikanie v oblasti streamovacích služieb sa považuje za riskantné.
Netflix, ktorý svoje služby ponúka od roku 2007, má vo svete 139 mil. predplatiteľov. Apple však má dostatok peňazí, viac ako 900 mil. aktívnych iPhonov a firma má históriu inovácií, ktoré jej umožnili predbehnúť konkurentov, hoci do sektora vstúpila neskoro, ako to napríklad bolo pri výrobe smartfónov a tabletov.
V oblasti streamovacích služieb dominujú Netflix, Amazon a Hulu. "Skvelí konkurenti tvoria skvelé skúsenosti spotrebiteľov," uviedla spoločnosť Netflix vo vyhlásení. Akcie firmy Netflix si v pondelok prilepšili o 5,22 USD a uzavreli na úrovni 366,23 USD za kus. Hodnota akcií spoločnosti Apple však oslabila o 2,31 USD na 188,74 USD za kus.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.