25. 3. 2019

Grand Prix Svetozára Stračinu

Grand Prix Svetozára Stračinu

Priestory Slovenského rozhlasu tento týždeň ožijú tónmi tradičnej hudby z rôznych kútov sveta. V obrátenej pyramíde sa od 26. do 28. marca koná medzinárodná súťaž rozhlasových nahrávok folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu. Verejnosť si môže prísť vypočuť 39 nahrávok zo 14 krajín v stredu 27. marca od 9:30 v rámci súťažných odposluchov.

O laureátovi aktuálneho ročníka súťaže rozhodne sedemčlenná medzinárodná porota, ktorej predsedá prof. Bernard Garaj z Katedry etnológie a folkloristiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Mená hlavného víťaza a niekoľkých vedľajších cien sa verejnosť dozvie počas záverečného galakoncertu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 28. marca o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Jeho priamy prenos s bohatým kultúrnym programom, v rámci ktorého sa predstaví viacero folklórnych súborov a skupín, ale tiež zaujímavosti zo súťaže odvysiela Rádio Regina.

Festival, ktorý nesie názov významného slovenského hudobného skladateľa, organizuje RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) a Spoločnosťou sveta Stračinu. Nadväzuje na súťaž Prix de musique folklorique de Radio Bratislava, ktorú Slovenský rozhlas organizoval v rokoch 1970 až 1993.

„Je pre nás veľkou cťou byť organizátorom súťažnej prehliadky rozhlasových nahrávok hudobného žánru, v ktorom sa azda najlepšie odráža pestrosť našich kultúr, ale zároveň aj spojenie s vlastnou identitou a koreňmi minulosti. Nahrávky folklórnej hudby, s ktorými sa stretávame v rámci nášho bienále, reflektujú súčasné spracovanie i pokusy o rekonštrukcie zvuku dávnych dôb, nájdeme v nich moderný elektronický hudobný presah aj skladby prinášajúce hudbu predkov akoby v zakonzervovanej podobe,“ priblížil riaditeľ rozhlasových programových služieb SRo Michal Dzurjanin.

Hlavným cieľom Grand Prix Svetozára Stračinu je podpora tvorby a prezentácia tradičného, ako aj spracovaného hudobného folklóru. Počas jeho dlhoročnej existencie na ňom odznelo niekoľko tisíc nahrávok z celého sveta - z európskych aj mimoeurópskych krajín, okrem iného z Kuby, Tunisu, Číny, Indie či Vietnamu. Do aktuálneho ročníka prihlásili svoje nahrávky Bulharsko, Chorvátsko, Kuba, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Indonézia, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Švédsko a Ukrajina.