27. 3. 2019

Voľby moje premilené

Voľby moje premilené

Obaja finalisti prezidentských volieb získali porovnateľný priestor v spravodajstve celoplošných televízií, pričom boli zobrazení väčšinou neutrálne. Vyplýva to z analýzy aktivít prezidentských kandidátov, ktorý vypracovali neziskové organizácie MEMO 98, STRATPOL a Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku (SSPI). Zameriavali sa pri tom na aktivity na oficiálnych facebookových profiloch Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča, ale tiež na ich mediálne pokrytie v štyroch celoplošne vysielajúcich televíziách. Televízie podľa analýzy priniesli široké spektrum informácií o oboch kandidátoch, čo umožnilo, aby sa voliči mohli kvalifikovane rozhodnúť.

Pokiaľ ide o sociálne siete, obaja kandidáti sa podľa analýzy rozhodli držať stratégie pozitívnej kampane, ktorú viedli od začiatku. „Najemotívnejšie príspevky Maroša Šefčoviča boli spojené s jeho manželkou Helenou, na ktorú sa zniesla kritika po tlačovej konferencii, na ktorej dávala výrazne najavo nespokojnosť s otázkami novinárov,“ uviedol Matej Kandrik z organizácie STRATPOL. Doplnil, že negatívne komentáre smerovali na jeho protikandidátku, ktorej vytýkal Šefčovič nezáujem zúčastňovať sa na diskusiách a neskôr kritizoval nejasnosti o jej koncipientskej praxi. "Väčšina príspevkov Zuzany Čaputovej obsahovala slová vďaky. Oproti kampani pred prvým kolom Čaputová pridávala viac neutrálnych príspevkov, neutrálne a vecné argumenty zvolila napríklad aj v prípade spochybňovanej koncipientskej praxe," skonštatoval Kandrik. Pokiaľ ide o počet interakcií na sociálnych sieťach, podľa analýzy je jednoznačne víťazkou Zuzana Čaputová so 134 188 interakciami. "Oproti Marošovi Šefčovičovi získala takmer o 60 percent viac reakcií,“ dodal Kandrik.

Analýza sa zamerala aj na neželané komentáre. „Veľké upratovanie sme zaznamenali najmä u Maroša Šefčoviča. Admini jeho facebookového profilu zmazali až štyri z 10 komentárov“, zdôraznila Monika Masariková zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Podľa analýzy Šefčovič zmazal 44 percent (4 160) komentárov. "U Zuzany Čaputovej bolo zmazaných 10 percent (854) komentárov," dodala Masariková.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.