8. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ženy roka 2020: Reportérka Maria Ressaová prežila ťažké detstvo aj pobyt v  cele | zenyvmeste.sk
Filipínsky súd zamietol v piatok odvolanie bývalej novinárky a držiteľky Nobelovej ceny za mier Marie Ressaovej, ktorá čelí obvineniu z ohovárania na internete. Informoval o tom jej spravodajský web Rappler, píše agentúra AFP.
Verdikt súdu padol po tom, čo filipínske úrady pred dvoma týždňami prikázali Ressaovej, aby činnosť webu Rappler ukončila. Mala tak urobiť pred posledným dňom bývalého filipínskeho prezidenta Rodriga Duerteho vo funkcii. Duerte ako hlava štátu skončil 30. júna.
"V ohrození je najmä naša demokracia. Jej sila sa totiž zakladá na médiách, ktorým sa štát nevyhráža a nesnaží sa ich umlčať," píše web Rappler. Rozhodnutie súdu označil za "nešťastné".
Maria Ressaová je otvorená kritička Duterteho a krvavej vojny proti drogovej trestnej činnosti, ktorú rozpútal v roku 2016. Táto kritika vyústila do série žalôb a on-line útokov proti Ressaovej aj webu Rappler.
Niekdajšia novinárka teraz čelí najmenej siedmim žalobám vrátane obvinení za ohováranie na internete. Ak bude usvedčená, môže stráviť až šesť rokov za mrežami.
Ressaová a ruský novinár Dmitrij Muratov získali vlani v októbri za svoje snahy "ochrániť slobodu slova" Nobelovu cenu za mier.


Matt Sarnecki - OCCRP
Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia aj v iných štátoch, povedal režisér nového dokumentu o Jánovi Kuciakovi Američan Matt Sarnecki na filmovom festivale v Karlových Varoch. Tam mal film o zavraždenom slovenskom novinárovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej premiéru. TASR o tom informuje na základe článkov zo serverov Novinky.cz, iDNES.cz a webu Českej televízie.
Film Kuciak vznikal podľa Sarneckého dva roky. Režisér bol však na Slovensku od začiatku medializácie prípadu. "Deň po tom, čo boli objavené telá Jána a Martiny, sa na mňa obrátili ľudia, ktorí poznali moju prácu z kyjevského prípadu, a pozvali ma do obce Veľká Mača, aby som im pomohol získať zábery z bezpečnostných kamier od miestneho starostu a polície a aby sme sa spoločne pokúsili prípad rekonštruovať," povedal režisér.
Sarnecki je investigatívny reportér a filmár. Podľa servera Novinky.cz pracoval na prípade vraždy ukrajinského novinára Pavla Šeremeta, v ktorom vyhodnocoval zábery z kamier. Počas desiatich rokov sa zameriaval na korupciu, preto možnosť natočiť film o Kuciakovi považoval za príležitosť ilustrovať, ako korupcia funguje.
"Chceli sme sa pokúsiť dobre prerozprávať príbeh, ktorý sa netýka len Slovenska. Je v podstate vzorom, ako funguje korupcia na Slovensku, ale aj v iných štátoch," povedal Sarnecki. Na filme okrem režiséra spolupracovali aj ďalší cudzinci.
V dokumente účinkuje aj právnik Marek Para, ktorý v prípade zastupoval obžalovaného Mariana Kočnera. "Musím úprimne povedať, že som nepredpokladal, že bude súhlasiť s natáčaním na kameru a že vo filme vôbec vystúpi," povedal režisér a dodal, že Para pri nakrúcaní odviedol profesionálnu prácu.
Na premiére filmu Kuciak: Vražda novinára sa zúčastnili aj rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Film podľa novinárovho otca ukazuje to, čo sa na Slovenku dialo a stále deje. Každé tolerovanie korupcie podľa neho vedie k tomu, čo sa stalo aj jeho synovi. Diváci jeho slová podľa servera iDNES.cz ocenili dlhotrvajúcim potleskom.

 

Copyright  © TASR 2022