10. 9. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Úniky a následné medializovanie informácií z vyšetrovacieho spisu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej mohli dať dostatočný čas podozrivým osobám pripraviť sa na možné úkony polície. Naznačil to špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na utorkovom brannobezpečnostnom výbore v Národnej rade (NR) SR. Úniky vnímajú mimoriadne negatívne tiež prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyplýva to aj zo Správy špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a z poznatkov ÚŠP o stave zákonnosti za rok 2018.
"Taký masívny únik informácií zo spisu som za svoju dlhoročnú prax nezažil. Všetko sa to robí pod pláštikom nejakého verejného záujmu," skonštatoval Kováčik. Naznačil, že aj po zverejnení komunikácie Mariana K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, s viacerými osobami, mohli mať podozrivé osoby dostatok času na to, aby sa pripravili na úkony polície.
"Dopredu ľudia vedia, čo sa ide robiť, či už sa tam dáva aj komunikácia s menami, kto čo povedal. Potom idete robiť úkony, idete toho človeka vypočuť a on má minimálne 14 dní sa na to pripraviť, nejakým spôsobom hodnoverne vysvetliť niektoré skutočnosti," dodal.
Na otázku o výzve prokurátorov k osobám, ktoré mohli byť v dotknutej komunikácii, odpovedal, že to bolo ich rozhodnutie. Keďže prípad nedozoruje, nevie podľa svojich slov relevantne na to odpovedať. Rovnako nevedel ani zhodnotiť, či budú ešte získané dôkazy hodnoverné v ďalšom dokazovaní.
Úniky zo strany obhajcov poškodených kritizovali aj prokurátori. "V súvislosti s touto trestnou vecou bola zo strany orgánov činných v trestnom konaní a zo strany úradu špeciálnej prokuratúry mimoriadne negatívne vnímaná skutočnosť, že médiá, ktoré vyšetrovaniu vraždy venovali osobitnú pozornosť, sa prostredníctvom právnych zástupcov poškodených dostávali k získaným dôkazom, založeným vo vyšetrovacom súpise, a tieto následne publikovali," píše sa v správe ÚŠP.
Člen výboru pre obranu a bezpečnosť Ľubomír Galko (SaS) považuje úniky za nebezpečné. "Hranica verejného záujmu a toho, že sa zmarí vyšetrovanie, je veľmi tenká," podotkol s tým, že nie je zástancom čiastočného zverejňovania informácií z komunikácie Mariana K. Zdôraznil, že novinári by si mali zdroje preverovať. Poukázal na to, že zatiaľ nie je známe, ktorá časť komunikácie je len chválenkárstvo a ktorá nie.
Výzvu prokurátorov považuje Galko za taktiku. "Nechce sa mi veriť, že by boli takí amatéri," skonštatoval. Myslí si, že už mali podozrenia a chceli si ich overiť aj následným správaním sa podozrivých osôb.


Copyright © TASR 2019