8. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Investigatívna webová stránka Disclose.ngo získala ocenenie Visa d'or za spoluúčasť na odhalení rozsahu zbraňového arzenálu pochádzajúceho z Francúzska, ktorý sa používa v krvavej občianskej vojne v Jemene. Ocenenie odovzdali vo štvrtok na výročnom festivale fotožurnalistiky Visa pour l'image v meste Perpignan na juhozápade krajiny, informovala v piatok spravodajská stanica France 24.
Vyšetrovanie zmienenej neziskovej organizácie je sústredené na uniknuté tajné materiály francúzskej vojenskej rozviedky DRM, v ktorých sa podrobne opisujú pozície vo Francúzsku vyrobených zbraní používaných vojenskou koalíciou pod velením Saudskej Arábie v bojoch proti Iránom podporovaným húsijským povstalcom v Jemene.
Okrem uniknutých dokumentov Disclose využíva aj satelitné zábery, videozáznamy a fotografie, ktoré dokazujú, že koalícia používa francúzske zbrane v omnoho väčšom rozsahu, ako priznávajú predstavitelia v Paríži, ako aj to, že v ich dosahu žije množstvo jemenských civilistov.
Vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona opakovane vyhlasuje, že zbrane, ktoré Francúzsko predáva do Saudskej Arábie a jej spojencom, sú používané výlučne na obranné účely. Toto stanovisko je však podľa France 24 vzhľadom na stále narastajúci počet obetí jemenského konfliktu čoraz ťažšie obhájiteľné.
Devastačná štvorročná vojna rozdrvila ekonomiku krajiny a vytvorila momentálne najhoršiu humanitárnu krízu vo svete, uvádza OSN, ktorej vyšetrovatelia tvrdia, že vojnové zločiny zrejme páchajú obe strany. Konflikt si vyžiadal už viac než 10.000 mŕtvych civilistov a na pokraji hladomoru sa ocitlo zhruba desať miliónov ľudí.
Rozsah krviprelievania vyvoláva stále hlasnejšiu kritiku na adresu západných mocností - najmä USA, Británie a Francúzska -, ktoré vyzbrojujú Rijádom vedenú koalíciu.
Francúzsko je celosvetovo tretím najväčším vývozcom zbraní, pričom objem predaja sa počas mandátu Macronovho predchodcu Francoisa Hollanda zvýšil štvornásobne. V rokoch 2008 - 2017 boli Saudská Arábia druhým a Spojené arabské emiráty šiestym najväčším odberateľom produktov francúzskych zbrojárskych koncernov, uvádza francúzske ministerstvo obrany.
Francúzske domáce tajné služby si v máji predvolali zakladateľov organizácie Disclose, ako aj niekoľko novinárov po tom, ako daný rezort podal sťažnosť v súvislosti s "ohrozením utajenia národnej obrany".

Copyright © TASR 2019

Brazílsky sudca zablokoval snahy starostu Ria de Janeiro zakázať komiks spoločnosti Marvel, v ktorom sa bozkávajú dvaja muži. Ako informuje spravodajský portál BBC, bývalý biskup Marcelo Crivella žiadal, aby komiks stiahli z knižného veľtrhu, pretože jeho obsah je podľa neho nevhodný pre mladistvých. Sudca však vydal predbežné nariadenie, ktorým to zamietol, pričom sa odvolal na slobodu prejavu.
Po starostových protestoch sa pritom kópie komiksu Avengers: The Children's Crusade rýchlo vypredali.
Ilustrácia, ktorú dnes na svojej titulnej stránke publikoval aj denník Folha de Sao Paulo, zobrazuje Wiccana a Hulklinga, ako sa bozkávajú. Dvojica je v príbehu vo vážnom vzťahu.
Komiks The Children's Crusade je v Brazílii dostupný od roku 2012 a luxusné vydanie v tvrdej väzbe, ktoré bolo k dispozícii na veľtrhu, vyšlo pred troma rokmi, informujú noviny O Globo.
Marvelovské komiksy zobrazujú homosexuálne vzťahy už od začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia, pričom prvý raz sa tak stalo v titule X-Force.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.