3. 4. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Indické ministerstvo pre informácie a vysielanie zrušilo v utorok nové nariadenie, podľa ktorého by mohli novinárom dočasne zrušiť akreditáciu len pre obvinenie zo šírenia falošných správ.
Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako ministerstvo informovalo o zavedení tohto nariadenia. Podľa neho by až do ukončenia vyšetrovania pozastavili akreditáciu akémukoľvek žurnalistovi, ktorý vytvára alebo propaguje falošné správy. Z vyhlásenia ministerstva, ktoré nedefinovalo falošné správy a nehovorilo o tom, kto sa môže sťažovať, vyplývalo, že ktokoľvek, kto rozširuje takéto správy, stratí akreditáciu na šesť mesiacov pri prvom previnení, na rok pri druhom a natrvalo, ak sa to stane opäť.
Nové predpisy, vydané vládou často veľmi citlivou na kritiku médií, nahnevali novinárov a opozičných politikov, ktorí to podľa agentúry AP označili za pokus o umlčanie médií pred voľbami očakávanými budúci rok.
Niekoľko indických médií uviedlo, že nariadenie vydané v pondelok neskoro večer stiahli po zásahu premiéra Naréndru Módího. Ten sa vyjadril, že záležitosťami ohľadom falošných správ sa bude zaoberať polonezávislá Tlačová rada Indie.
Parlament v neďalekej Malajzii schválil v pondelok novú legislatívu, ktorý stavia falošné správy mimo zákona, pričom porušovateľom tohto zákona bude hroziť šesťročné väzenie. Kritici tento krok pred voľbami označovali za drakonický a namierený proti opozícii.
Malajzijský premiér Najib Razak je zapletený do multimiliardového korupčného škandálu týkajúceho sa zadlženého štátneho fondu a aktivisti sa obávajú, že nová legislatíva by mohla byť zneužitá na kriminalizovanie kritických názorov a správ o pochybeniach vlády. Všeobecné voľby sa musia v krajine uskutočniť do augusta, očakáva sa však, že sa budú konať už čoskoro.
Zákon penalizuje tých, ktorí vytvárajú, ponúkajú, šíria, tlačia alebo publikujú falošné správy či publikácie obsahujúce falošné správy. Okrem šesťročného odňatia slobody im hrozí aj pokuta vo výške 500.000 malajzijských ringgitov (128.000 dolárov).

Profesionálna liga pre bojovníkov (PFL), jediná veľká svetová liga zmiešaných bojových umení, ohlásila spoluprácu s Markom Burnettom, prezidentom spoločnosti MGM Television Group & Digital a televíziou MGM pri vývoji a produkcii nového obsahu a programu súťaže PFL v nadchádzajúcej sezóne. MGM a Burnett (Survivor, The Voice, Shark Tank, The Contender) sa stanú investormi súťaže PFL a Mark Burnett bol tiež menovaný členom jej poradného výboru. Ligová sezóna PFL v roku 2018 začne 7. júna a bude pozostávať z 11 podujatí naživo vysielaných prostredníctvom siete NBC Sports a Facebook Watch.
Profesionálna liga pre bojovníkov je vôbec prvou organizáciou, ktorá prezentovala zmiešané bojové umenia ako skutočný šport, v rámci ktorého jednotliví bojovníci súťažia v turnajoch počas ligovej sezóny, vo vyraďovacích turnajoch a na majstrovstvách na konci sezóny. Toto nové partnerstvo s televíziou MGM prinesie programy bez pripraveného scenára a krátke vstupy v rámci rôznych distribučných platforiem PFL s cieľom priblížiť sa čo najviac k 300 miliónom fanúšikov zmiešaných bojových umení na celom svete. Prvá séria programov bez pripraveného scenára prenesie fanúšikov do každodenného života bojovníkov a na paralelný turnaj, ktorého víťaz vyhrá miesto na vyraďovacom turnaji ligy PFL.
"Z partnerstva s televíziou MGM a Markom Burnettom sme nadšení," povedal Peter Murray, generálny riaditeľ Profesionálnej ligy pre bojovníkov. "Markove kreatívne vízie poskytovania inovatívneho živého vysielania patria medzi špičku toho, čo je v súčasnosti možné dosiahnuť – a presne to našim fanúšikom v tejto sezóne ponúkneme."
Na začiatku tohto roku PFL oznámila, že uzavrela dohody o distribúcii prostredníctvom rôznych platforiem na sezónu 2018 s kanálom NBC Sports Group a sociálnou sieťou Facebook. NBC Sports Group bude mať exkluzívne živé vysielanie turnajov Profesionálnej ligy pre bojovníkov vo štvrtok večer, kde bude prezentovať sedem pravidelných podujatí naživo počas najexponovanejšieho vysielacieho času len na NBCSN a to od 7. júna až do konca augusta.
"Nie je žiadnym tajomstvom, že publikum zmiešaných bojových umení sa rozrastá veľmi rýchlo a PFL je známe po celom svete. Ako nadšenec inovácií v rámci televízneho priemyslu by som rád videl rozmach a naplnenie vízie PFL. Verím, že nastal čas, aby tento šport nabral skutočne ligový formát," povedal Burnett.
"Je to šport, ktorý sa dostal na úplne novú úroveň a som rád, že môžem byť súčasťou tohto procesu."
Okrem naživo vysielaných súťaží uvidíme aj reláciu o PFL s názvom "Za čo bojujete?", ktorá divákom predstaví v krátkych formátoch každodenný život a príbehy zo zákulisia bojovníkov. Tento program by mal pomôcť vybudovať online komunity fanúšikov PFL a zaangažovať ich, bojovníkov aj talentovaných moderátorov z PFL. Kamery zavedú fanúšikov priamo ku športovcom z PFL v mnohých pôvodných krátkych programoch ako je "Top 10 týždňa, Cesta do finále, 24:7: Život bojovníka a V telocvični".
"Profesionálna liga pre bojovníkov má veľké šťastie, že získala za partnera takého inovátora a ikonu programov bez scenára ako je Mark Burnett," povedal Donn Davis, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva PFL. "PFL tvorí nový obraz zmiešaných bojových umení a 7. jún 2018, začiatok novej sezóny, sľubuje fanúšikom rovnako vzrušujúci zážitok a reakciu "Hej, tak toto som ešte nikdy nevidel" ako v čase, keď na scénu prišiel Survivor a nastolil novú éru televízie."


Prieskum ponorky dánskeho vynálezcu Petra Madsena nepreukázal žiadne stopy po spalinách z motora. Uviedla to v utorok svedkyňa na kodanskom súde, čím spochybnila verziu Madsena, že švédska novinárka Kim Wallová zomrela vlani v auguste na palube jeho ponorky po vdýchnutí výfukových plynov.
Poručíčka z dánskeho námorníctva Ditte Dyreborgová, ktorú citovala miestna spravodajská stanica DR, na súde povedala, že v ponorke neobjavili stopy po "oxide uhličitom, oxide uhoľnatom či oxide dusíka".
Madsen (47) je obvinený z toho, že vo svojej ponorke zavraždil 30-ročnú švédsku novinárku Wallovú. Tá ho 10. augusta navštívila na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor.   O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.
Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.
Podľa prokuratúry Wallová zomrela buď následkom uškrtenia alebo prerezania hrdla. Madsenovi v prípade odsúdenia hrozí doživotný trest, pripomína agentúra Reuters.
Madsen odmietol obvinenie z vraždy Wallovej, ale priznal sa k tomu, že jej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora. Telo sa snažil zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.


Copyright © TASR 2018

Americká mediálna spoločnosť 21st Century Fox, ktorá chce úplne prevziať britskú televíznu firmu Sky, predložila nové návrhy ako zabrániť vplyvu mediálneho magnáta Ruperta Murdocha na televízny kanál Sky News. Spoločnosť 21st Century Fox navrhla, že buď Sky News predá firme Walt Disney, alebo ju úplne odčlení. Firma Disney sa snaží prevziať veľkú časť spoločnosti Fox.
Fox sa snaží kúpiť 61-percentný podiel televíznej firmy Sky, ktorý ešte nevlastní. Britský úrad pre hospodársku súťaž však dospel k predbežnému záveru, že prevzatie televízie za 11,7 mld. libier (GBP) by poskytlo Murdochovi príliš veľkú kontrolu nad britskými médiami. Spoločnosť 21st Century Fox konštatovala, že usilovne spolupracuje s britským úradom pre hospodársku súťaž na návrhoch, ktoré "zaručia redakčnú nezávislosť Sky News". O prevzatie firmy Sky sa usiluje aj americká mediálna spoločnosť Comcast.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.