5. 4. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Spoluzakladateľ a šéf sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg bude na budúci týždeň svedčiť pred americkým kongresovým výborom v súvislosti so škandálom úniku osobných údajov.
"Toto vypočúvanie bude význačnou príležitosťou osvetliť otázky týkajúce sa súkromia užívateľov (tejto sociálnej siete) a pomôcť Američanom lepšie pochopiť, čo sa deje s ich súkromnými dátami v online prostredí," uviedol v stredu stály výbor Snemovne reprezentantov USA pre energetiku a obchod vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra DPA.
Zuckerberg bude 11. apríla vysvetľovať úlohu svojej spoločnosti pri úniku osobných dát 50 miliónov užívateľov Facebooku pri amerických prezidentských voľbách v roku 2016, ktoré mali pomôcť Donaldovi Trumpovi zvíťaziť. Informáciu o tomto kroku zverejnil tzv. whistleblower z britskej firmy Cambridge Analytica. Zuckerberg pripustil, že sieť "pochybila".
Cambridge Analytica pracovala pre Trumpovu kampaň. Spoločnosť, čiastočne sponzorovaná Trumpovým stúpencom a finančníkom Robertom Mercerom, kombinovala užívateľské dáta s voličskými informáciami.
Podľa stanice BBC sa tak dialo prostredníctvom aplikácie s názvom This Is Your Digital Life, ktorú si stiahlo približne 200.000 ľudí. Aplikácia však umožňovala výskumníkom prístup i k profilom webových priateľov týchto užívateľov, čím sa britskej spoločnosti od roku 2014 podarilo zhromaždiť informácie od miliónov ďalších užívateľov.
Facebook, na ktorom sú zaregistrované dve miliardy ľudí, je v súčasnosti jedným z hlavných nástrojov politického boja a spojenia kandidátov so svojimi voličmi. Sociálna sieť sa od kauzy Cambridge Analytica usiluje o zlepšenie svojho verejného imidžu a opätovné nastolenie dôvery svojich užívateľov, uvádza britské médium.



Nasim Aghdamovú, ktorá v utorok sídle spoločnosti YouTube v meste San Bruno v americkom štáte Kalifornia postrelila troch ľudí a následne spáchala samovraždu, krátko pred tým vypočúvala polícia. Informovala o tom v stredu agentúra AP.
Aghdamová policajtom, ktorí ju niekoľko hodín pred incidentom našli spať v aute, povedala, že má rodinné problémy, pre ktoré odišla z domu. Na ich otázky reagovala pokojne a o kritike YouTube ani o tom, že by v spoločnosti na zdieľanie videí bola nespokojná s blokovaním jej videí, nehovorila. Podľa policajtov nič nenasvedčovalo tomu, že by bola hrozbou pre seba alebo ostatných.
V utorok agentúra AP informovala o tom, že polícia bude incident vyšetrovať ako prípad domáceho násilia, keďže jeden z postrelených - 36-ročný muž - bol pravdepodobne životným partnerom strelkyne.
Podľa agentúry DPA však neskôr polícia spresnila, že vyšetrovanie neodhalilo spojenie medzi útočníčkou a postrelenými osobami.
Vyšetrovatelia preto v súčasnosti pracujú s niekoľkými motívmi, na základe ktorých sa žena rozhodla strieľať. Jedným z nich mohla byť aj Agdhamovej nespokojnosť s politikou spoločnosti YouTube. Strelkyňa iránskeho pôvodu sa na základe informácii spravodajskej televízie Sky News sťažovala, že spoločnosť filtruje jej príspevky, a preto sa dostávajú len k malému počtu jej odberateľov.
Jej otec Ismail Aghdam pred niekoľkými dňami pritom na nespokojnosť jeho dcéry políciu upozornil. Povedal, že jeho dcéra Youtube "nenávidí" a mohla by ísť do sídla tejto spoločnosti. "Stále sa sťažovala na to, že YouTube jej zničil život," vyhlásil podľa Sky News jej brat Shahran Aghdam.
Ed Barberini, šéf policajného oddelenia v meste San Bruno zároveň v stredu uviedol, že strelkyňu jej rodina v pondelok nahlásila ako nezvestnú. Ďalej priblížil, že ju jej blízki nevideli už od soboty.
Aghdamová mala na Youtube niekoľko kanálov, kde prispievala videami v angličtine, turečtine i v iránskej perzštine - jazyku fársí. Údajne mala niekoľko tisíc odberateľov.

Copyright © TASR 2018


Severoírsky herec a filmár Kenneth Branagh si zahrá v pripravovanej televíznej adaptácii románu Džentlmen v Moskve (2016) od amerického spisovateľa Amora Towlesa. Päťdesiatsedemročný rodák z Belfastu sa okrem toho na projekte, ktorý vzniká pod hlavičkou spoločnosti Entertainment One, bude podieľať aj ako producent.

Príbeh Džentlmena v Moskve sa zameriava na ruského grófa Alexandra Rostova, ktorého v búrlivých 20. rokoch minulého storočia boľševici odsúdia na domáce väzenie. To musí stráviť v grandhoteli Metropol oproti Kremľu, kde za oknami svojej izby bude sledovať, ako sa tvorí história. Branagh sa v adaptácii, ktorá obsiahne 30 rokov Rostovovho života, predstaví v hlavnej úlohe.

Režisérom projektu bude Tom Harper, ktorý bude rovnako ako Branagh aj jeho producentom. Ako producent sa pod adaptáciu podpíše tiež Xavier Marchand z Moonriver Content a podieľať sa na nej budú za Entertainment One aj Pancho Mansfield a Mark Gordon, ktorý z Branaghom pracoval na viacerých projektoch vrátane detektívky Vražda v Orient exprese (2017).

Kenneth Charles Branagh absolvoval Royal Academy of Dramatic Art v Londýne. Neskôr pôsobil na rôznych divadelných scénach a v roku 1987 založil vlastný divadelný súbor Renaissance Theatre Company, ktorý fungoval do roku 1992. V roku 2015 potom oznámil vznik Kenneth Branagh Theatre Company. V roku 1990 ho nominovali na Oscara za réžiu a stvárnenie titulnej postavy v adaptácii hry Henrich V. Williama Shakespeara. Ďalšie nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied má za réžiu krátkeho filmu Swan Song (1992), za scenár adaptácie Hamleta (1996) a stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Môj život s Marilyn (2011). Ako herec sa predstavil i vo filmoch Znovu po smrti (1991), Celebrity (1998), Harry Potter a tajomná komnata (2002), Valkýra (2008), Piráti na vlnách (2009) alebo Dunkirk (2017). Režíroval napríklad aj snímky Veľa kriku pre nič (1993), Frankenstein (1994), Márne lásky snahy (2000), Thor (2011), Jack Ryan: V utajení (2014) alebo Vražda v Orient exprese (2017), v ktorých si aj zahral, či rozprávku Popoluška (2015).


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.